Posle više od 300 godina rehabilitovana i poslednja „veštica“ iz Salema

Lifestyle 27. maj. 202207:131 komentar
Podeli:
salem veštice spomen ploče
Izvor: Tanjug/AP/Stephan Savoia, File

Posle 329 godina zvanično je rehabilitovana i poslednja "veštica" iz mesta Salema u američkoj državi Masačusets.

Odlukom Senata Kongresa države Masačusets, Elizabet Džonson, na vrhuncu „lova na veštice“ u Salemu 1693. godine osuđena na smrt zbog „veštičarenja“, oslobođena je krivice na predlog senatorke Dijane Dizoljo iz redova Demokratske partije.

„Nikada nećemo moći da promenimo to što se desilo žrtvama kao što je Elizabet, ali barem možemo da ispravimo stvar“, izjavila je Dizoljo.

Poslanici Senata Masačusetsa su na inicijativu jedne srednje škole pristali da razmotre taj slučaj.

Elizabet Džonson nije bila pogubljena, ali nikada nije zvanično rehabilitovana kao drugi lažno optuženi za „veštičarenje“.

Za više od 300 godina krivice su zvanično oslobođene desetine osumnjičenih, uključujući i Elizabetinu majku, ćerku propovednika koji je takođe prvobitno bio optužen, a kasnije oslobođen.

Tokom „lova“ američkih puritanaca na „veštice“, u Salemu i susednim mestima ubijeno je dvadeset ljudi, a stotine su bile optužene. Devetnaestoro je obešeno – postavljen im je spomenik s tablama s njihovim imenima, a jedan čovek je ubijen kamenom.

„Lov“ na njih je počeo 1692. godine, a podstakli su ga sujeverje, strah od bolesti i stranaca, i sitne ljubomore. Elizabet Džonson je tada imala 22 godine.

Komentari

Vaš komentar