Poslastičar iz Niša pravi čuda – kada vidite krušku zaboravite gde ste

Lifestyle 24. apr 202215:376 komentara
Podeli:
Izvor: Anadolija / Saša Đorđević

Hiperrealizam i kolači koji se po izgledu nimalo ne razlikuju od kruške, limuna, narandže, žira ili jagode, ono je što poslastičara Veljka Spasića iz Niša izdvaja od kolega.

Interesovanje za vajarstvo navelo ga je da pre desetak godina počne da izrađuje figure od fondana i čokolade, a da nedavno sa sestrom otvori poslastičarnicu.

Ponuda ovih dana obiluje kolačima u obliku pilića i uskršnjih zeka koji više podsećaju na prazničnu dekoraciju nego na dezert, bar dok se ne okuse. Počeo je da pravi slatkiše nalik na male skulpture zbog trenda u poslastičarstvu, ali je tome ostao privržen jer takvi kolači izazivaju oduševljenje mušterija.

Izvor : Anadolija/ Saša Đorđević

„Jedna gospođa je došla ovde po preporuci, prišla vitrini i rekla – jao, izvinite! Okrenula se i otišla zbunjena. Sutradan se vratila i rekla – ipak nisam pogrešila, ipak su to kolači. I nastavila – ja ovo nikada nisam videla, imate mnogo lepe kolače, kad sam prišla, mislila sam da su to figurice za tortu“, prepričava Veljko.

Ovaj talentovani momak je posle osnovne škole želeo da se bavi vajarstvom, ali kako tog smera nije bilo u ponudi niške srednje umetničke škole, izabrao je tekstilni. Od završetka školovanja tražio je oblast u kojoj bi ispoljio kreativnost i, kako sam kaže, eksploziju ideja. Oprobao se u dizajnu enterijera, modnom dizajnu i kostimografiji, da bi na kraju, na preporuku koleginice, počeo da se bavi slatkom dekoracijom i vajarstvo spojio sa poslastičarstvom.

„Pravio sam kolače u obliku narandže, kruške, šljive. Razno voće. Za to ne koristim gotove kalupe, od same lopte gradim oblik kruške, jagode, šljive… Postoji tehnika kojom se to radi. Bukvalno vajam filom, musom, uglavnom su filovi voćni. Ako je oblik kruške, insert je kruška, i kad se preseče, kompot od kruške izađe iz kolača i bude baš osvežavajući“, govori Veljko.

Izvor : Anadolija/ Saša Đorđević

Da bi ovakvi kolači dobili konačan izgled potrebni su dani izrade jer se ona odvija u fazama.

„Na primer, kruška ima samo jedan završetak, to je utapanje u kakao-čokoladu i puter koja se boji jestivim pigmentima, specijalnim bojama za čokoladu. Ove šarice na kruški osenčim air-brushom. Kad radim narandže, onda tu imam više faza izgradnje. Bukvalno postoje tri faze da bi se dobio onaj realističan izgled i da kolač izgleda kao kora od narandže“, objašnjava Veljko.

Izgled njegovih slatkih umetničkih dela nije jedino što oduševljava mušterije. Kažu da su zadovoljni ukusom vrhunske čokolade sa različitim voćnim punjenjima.

„Kvalitet se prepozna, kvalitet stavljamo u prvi plan. Koristimo isključivo belgijske proizvode, belgijsku čokoladu, puter, pavlake, i ja mislim da to ljudi prepoznaju. Ne možete da prevarite mušterije, oni znaju i kvalitet prepoznaju“, govori Veljko.

Da je zaista tako potvrđuju narudžbine od tri stotine čokoladnih limuna za svadbeno posluženje, kao i kupci koji se iznova vraćaju.

Komentari

Vaš komentar