Pokretna biblioteka Bibliobus šparta Banjalukom i ostatkom RS, deca oduševljena

Lifestyle 22. maj. 202210:56
Podeli:
Izvor: Anadolija/Miomir Jakovljević

Pokretna biblioteka "Bibliobus" Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske nakon pauze tokom pandemije koronavirusa ponovo je krenula sa obilascima osnovnih škola u Banjaluci. U pitanju je bibliotečki servis kojim Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske pokušava da doprinese razvoju i oblikovanju kulturnog identiteta Banjaluke. Projekat je započeo 2019. godine kada je "Bibliobus obilazio 14 lokacija u gradu na Vrbasu, a u ovom mesecu posetili su dve banjalučke osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" i "Milan Rakić".

Planirano je da „Bibliobus“ krene i u druge gradove RS, kao i da nastavi odlaske u osnovne škole.

Bogat izbor literature

Posebna pažnja posvećena je potrebama dece i mladih, pa se pored lektire, na policama „Bibliobusa“ nalaze najnoviji naslovi popularne književnosti za decu i tinejdžere, veliki izbor stripova, te popularni časopisi koje mladi čitaju.

U Osnovnoj školi „Milan Rakić“ u naselju Karanovac kod Banjaluke, školarci su prilikom posete „Bibliobusu“ imali priliku i da razgovaraju sa književnikom Berislavom Blagojevićem, čija je knjiga „Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru“, uvrštena u program lektire za četvrti razred osnovne škole.

Izvor : Anadolija/Miomir Jakovljević

Blagojević, koji je i bibliotekar, smatra da je ovaj projekat izuzetno značajan, ne samo zbog dostupnosti knjiga, što mu je jedan od ciljeva, već i zbog činjenice da se radi o jednom lepom načinu popularizacije čitanja i kod odraslih i kod dece.

„Oni se zainteresuju za sam ‘Bibliobus’, za samo vozilo i unutra kada vide toliki broj knjiga onda je za njih to vrlo zanimljivo. Prve reakcije kad su ušli maločas ovde iza mojih leđa bile su: ‘Jao, pa stvarno prava biblioteka, miriše na knjige’, to je ono što smo želeli zapravo da postignemo“, ispričao je Berislav Blagojević ekipi Anadolije.

Prema njegovim rečima, uprkos eri modernih tehnologija, deca i dalje dosta čitaju, iako se menjaju ukusi, stižu nove generacije pisaca, drugačija literatura. I dalje se čitaju i klasici za decu, a kako kaže Blagojević gleda se i da se nađe na internetu neki sažetak, da se nešto skrati, da se ne troši previše vremena na to, iako ima i divne dece koja su istinski zaljubljena u čitanje i u knjige.

„Na tome treba da radimo, to je glavna ideja, kada naviknete u tom nekakvom dobu, u tom uzrastu, decu da čitaju onda imamo čitaoce i za budućnost. Vrlo teško je nekoga ko nije čitao do 30, 40. godine, da tako kažem, preobratiti da postane redovan čitalac ili posetilac biblioteke“, kazao je on.

Dodao je da mu putovanja sa „Bibliobusom“ i prilike da se druži sa decom, da čuje njihove reakcije na njegovu knjigu, mnogo znače, jer je u pitanju jedna od lepših strana spisateljskog posla.

Saša Levi, bibliotekar Narodne i univerzitetske bibilioteke Republike Srpske pojasnio je da je planirano da „Bibliobus“ posećuje osnovne škole do kraja školske godine.

„Promovišemo ‘Bibliobus’, promovišemo lektiru, čitanje knjiga, pokušavamo da približimo još više knjige deci“, rekao je on.

Dodao je da su na usluzi školama ukoliko je u školskoj biblioteci manjak lektira.

Prema njegovim rečima, po završetku školske godine, tokom leta planirano je da „Bibliobus“ svake sedmice po nekoliko sati bude na plaži Abacija na obali Vrbasa u Banjaluci, gde će građani moći da postanu članovi ove putujuće biblioteke i da pozajmljuju knjige.

Na pitanje kakve su reakcije dece kada se susretnu sa „Bibliobusom“ odgovorio je:

„Većinom pozitivne, deca uvek najbolje reaguju kada vide takozvanu putujuću biblioteku i oduševe se kada vide Bibliobus spolja, a onda još više kada uđu unutra i kad vide sve te knjige u samom busu.“

Izvor : Anadolija/Miomir Jakovljević

Govoreći o tome šta inače čitaju Banjalučani, Levi je istakao da se na gradskom odeljenju čita sve, najviše trileri, ljubavni romani, klasici, lektire…

„Za sam bibliobus ukupan fond, depozitni i ovaj ovde u samom ‘Bibliobusu’, je oko 12.000 knjiga. U samom ‘Bibliobusu’ ima 5.000 knjiga, a u depozitnom oko 7.000 tako da uvek možemo da osvežavamo taj fond i da ubacujemo neke nove knjige“, dodao je Saša Levi.

Danijela Mirković, direktorka Osnovne škole „Milan Rakić“ u Karanovcu, istakla je da ovakve posete mnogo znače učenicima.

Učenici u proseku čitaju sedam knjiga godišnje

„Deca se raduju, presrećni su, napokon ima nekih aktivnosti i manifestacija, vole da čitaju, s obzirom da je bila korona i period kada je bila onlajn nastava, i sve je to uticalo dakako i na uslove u školi, nije se moglo čitati u biblioteci već su više radili onlajn“, rekla je ona.

Istakla je da ova škola i njene dve područne škole u bibliotekama imaju 17.500 knjiga, koje su nažalost dotrajale, a da učenici u proseku čitaju sedam knjiga godišnje.

Iako je pre pandemije koronavirusa „Bibliobus“ već posetio ovu školu, novoj generaciji učenika je dolazak putujuće biblioteke, izuzetno zanimljiv, kao i prilika da razgovaraju sa književnikom Berislavom Blagojevićem.

„Ipak je ovo mesto, prigradska je škola nemaju prilike da posjete te kulturno javne ustanove, muzej, biblioteku, osim sa roditeljima. Malo smo izdvojeni, prigradsko je naselje i njima je svakako zanimljivo“, rekla je ona.

Komentari

Vaš komentar