Počeo Oktoberfest posle dve godine pauze, posetioce dočekalo skuplje pivo

Lifestyle 17. sep 202219:593 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/ Michaela Rehle

U Minhenu je u subotu počeo tradicionalni festival piva i folklora Oktoberfest posle dve godine pauze zbog pandemije korona virusa. Povratak popularnog festivala dolazi u pozadini skupljeg piva, jer je ruska invazija na Ukrajinu podigla cene sirovina i energije i primorala nekoliko pivara da te troškove prebaci na cenu piva.

Kako tradicija nalaže, gradonačelnik Minhena Diter Rajter je svečanost započeo otvaranjem prvog bureta piva rečima: „Slavina je odvrnuta“.

Rajter je prvu natočenu kriglu piva ponudio predsedniku nemačke savezne države Bavarske Markusu Zederu.

Festival, koji će trajati do 3. oktobra, biće bez ikakvih zdravstvenih ograničenja i neće biti obavezne zaštitne maske protiv korona virusa.

Oktoberfest obično okupi više od pet miliona ljudi, među kojima je trećina posetilaca iz inostranstva. Festival donosi zaradu od 1,2 milijardi evra.

Izvor : Reuters/ Michaela Rehle

Otkazivanje festivala 2020. bilo je prvo otkazivanje od Drugog svetskog rata. Okoberfest nije održan 1854. i 1873. godine zbog epidemije kolere.

Proizvodnja hmelja i piva uzdignuta je u rang nacionalnog kulta u Nemačkoj, posebno u Bavarskoj. Nemci su među najvećim potrošačima piva u Evropi sa 84 litra po glavi stanovnika 2021. godine.

Kada se kralj Ludvig Prvi oženio princezom Terezom 17. oktobra 1810. godine, gradonačelnik Minhena Andreas Dalarmi zamolio je kralja da organizuje konjičke trke u tu čast na poljani ispod brda Sendlinger. Dobio je dozvolu i tako je organizovan prvi Oktoberfest u Minhenu.

Festival traje obično 16 dana i počinje u drugoj polovini septembra.

Oktoberfest tradicionalno počinje u subotu prepodne dolaskom zaprega iz pivnica koje donose pivo na Terezinu poljanu gde su postavljeni šatori najvećih bavarskih pivara.

Komentari

Vaš komentar