Pobednica Slaninijade u Kačarevu je slanina teška 170 kilograma

Lifestyle 08. mar 202212:011 komentar
Podeli:
Izvor: Slaninijada (slaninijada.rs)

Otac i sin Željko i Boris Rašević iz Kikinde dobitnici su zlatnog odličja za najtežu i najširu slaninu na manifestaciji "Slaninijada", održanoj u selu Kačarevo kod Pančeva.

Slanina starijeg Raševića bila je teška 170 kilograma, dok je slanina njegovog sina Borisa bila široka čak 16 centimetara.

Željko je rekao da je ponosan što je proizveo slaninu-rekorderku za koju mu je, kako kaže, bila potrebna svinja teška 300 kilograma.

„Najteža slanina proizvedena je u Hrvatskoj i iznosi više od 190 kilograma. Planiram da oborim taj rekord, za šta će mi biti potrebna svinja teža od 450 kilograma“, rekao je Željko Rašević.

Svetska „Slaninijada“ u Kačarevu je velika turistička manifestacija posvećena slanini, čvarcima, kao i drugim srpskim suhomesnatim specijalitetima.

U srpskom narodu odavno je uvreženo mišljenje da je slanina i hrana i lek i to za svaku priliku.

Kačarevci kažu da je manifestacija nastala iz čistog inata u seoskoj kafani 1988. godine.

Staro kafansko društvo krenulo je sa raspravom o svinjokolju, pripremi raznih specijaliteta, sušenju mesa, pa su „koplja lomili“ i oko pravljenja dobre slanine.

Svako za stolom je tvrdio da upravo on pravi najbolju, najukusniju, najdeblju slaninu i tako je nastala ideja za organizovanje ove manifestacije.

Manifestacija je održana proteklog vikenda.

Komentari

Vaš komentar