Plivanje odmah nakon obroka – da ili ne?

Lifestyle 12. avg 202211:572 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Jedan od najčešćih roditeljskih saveta deci je upozorenje da ne idu na plivanje 30 do 60 minuta nakon obedovanja. Pojedinosti su nejasne, ali neki veruju da to ima veze sa strahom od grčeva u stomaku jer se krv pumpa u vaše ruke i noge, a ne u creva, ili je u pitanju obrnut slučaj, da telo preusmerava krv za varenje dalje od vaših ruku ili nogu, što može izazvati davljenje.

Ali da li su ove tvrdnje istinite? Da li zaista morate da se suzdržavate od odlaska vodu oko pola sata-sat nakon što ste ručali?

Prema navodima sa sajta Duke Health, ova teorija nije tačna, piše City Magazine. Iako konzumiranje hrane preusmerava krv u vaš crevni trakt, nije dovoljno da poremeti funkciju vaših ekstremiteta. Plivači mogu iskusiti manji grč, ali ništa što bi im zaista onemogućilo da se održavaju na vodi.

Dokaz? Nijedna smrt od utapanja nije pripisana plivanju prerano nakon jela. Neki izdržljivi plivači čak konzumiraju hranu tokom plivanja.

Postoji, međutim, jedna stvar koju možete popiti pre plivanja koja može povećati rizik od utapanja, a to je alkohol. Naime, on igra ulogu u oko 70 odsto smrtnih slučajeva vezanih za rekreaciju u vodi.

Moguće je da ovaj mit potiče iz priručnika izviđača iz 1908. godine, koji upozorava da plivači treba da sačekaju nakon jela pre nego što uđu u vodu. U to vreme se verovalo da će varenje i napor nekako biti u konkurenciji za krv i kiseonik, uzrokujući grčeve u telu. Poput mnogih dobronamernih medicinskih saveta na prelazu između 19. u 20. vek, i ovaj se pokazao pogrešnim, piše Mental Floss.

Komentari

Vaš komentar