Pića koja tope salo sa stomaka

Lifestyle 11. feb 202207:093 komentara
Izvor: Pixabay.com

I ono što pijete utiče na količinu sala na stomaku.

Pića puna kalorija i šećera mogu da doprinesu stvaranju sala na stomaku. Stoga je bitno šta tačno pijete, a stručnjaci su istakli pet pića koja mogu da ubrzaju topljenje sala na stomaku.

Pića bez kalorija

“Zašećerena pića puna su kalorija i mogu da povise šećer u krvi, kao i količinu sala na stomaku. Pića bez kalorija mogu da doprinesu tome da u danu unesete manje kalorija, a samim time ćete gubiti i salo na stomaku”, kaže nutricionistkinja Sjuzan Bauermen.

Najbolje takvo piće svakako je voda, a studije sugerišu da povećanjem količine vode koju pijete u danu, možete da ubrzate metabolizam, pa vaše telo može efektivnije da sagoreva masti. Uz vodu, najbolja pića su mineralna voda, nezaslađeni topli i hladni čajevi, kao i kafa.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži kofein i katekine, bioaktivne biljne spojeve.

“Ove dve glavne komponente mogu da povećaju oksidaciju sala, odnosno da ubrzaju njegovo sagorevanje. Ipak, pijenje zelenog čaja neće magično otopiti svo salo sa stomaka, ali može da pomogne”, kaže nutricionistkinja Rejčel Dikman.

Nezaslađeni crni čaj

Ako ne volite gorak ukus zelenog čaja, tu je crni čaj. On je bogat falvonoidima i zdrav je za srce, te može da pomogne pri smanjivanju krvnog pritiska. Ti isti flavonoidi igraju veliku ulogu i u redukciji sala na stomaku, sugeriše istraživanje.

Kafa

Pijenje pića koja sadrže kofein, poput kafe, pokazalo se kao efektan način za supresiju apetita kod nekih ljudi. To može da smanji dnevni unos kalorija i salo na stomaku. Deo istraživanja pokazao je da kofein stimuliše termogenezu, proces koji naše telo podtiče da proizvodi više toplote i sagoreva više kalorija.

Proteinski šejkovi

“Proteinski šejkovi takođe umanjuju apetit jer su proteini jako zasitni. Oni mogu da pomognu kod redukcije sala na stomaku, jer je manje verovatno da će ljudi grickati nešto nakon što ga popiju, a i manje će žudeti za hranom bogatom ugljenim hidratima.

Osim toga, dijete bazirane na proteinima pokazale su se kao uspešne u skidanju kilograma, jer proteini sprečavaju gubitak mišića i usporavanje metabolizma koje se događa zbog toga, piše Eat this.

Komentari

Vaš komentar