Panonski safari, nova turistička atrakcija Belog Blata

Lifestyle 29. jun 202215:242 komentara
Podeli:
Izvor: BETAPHOTO/Ljiljana Stupar

Nova turistička ponuda Belog Blata, Panonski safari, predstavljen je u tom selu u okviru završnice projekta "Jadransko-Jonska mreža autentičnih sela" - ADRIONET.

Projekat „ADRIONET“ realizuje se u okviru Interreg Jadransko-jonskog programa saradnje 2014-2020 – ADRION, sa ciljem prevazilaženja marginalizacije mikro lokalnih zajednica, poput Belog Blata, kroz uspostavljanje Transnacionalne mreže „autentičnih sela“.

Belo Blato jedino je selo iz Srbije koje je odabrano zbog svoje posebnosti.

Celodnevni program, pod nazivom „Safari po obodu Panonskog mora – Tragom mističnog hunskog ratnika-Atile Biča Božijeg“ na jedinstven način dočarava prirodne lepote mirnog sela između Carske bare, Begeja i Tise, koji predstavlja novi turistički proizvod, kreiran u okviru projekta.

Završni događaj projekta „Jadransko-Jonska mreža autentičnih sela“, koji realizuje Grad Zrenjanin u saradnji sa RCR Banatom, održan je u Letnjoj učionici Etno kuće u Belom Blatu i tom prilikom predstavljeni su rezultati, sa akcentom na promociju turističke punude tog sela sa okolinom.

O projektu i Panonskom safariju govorila je Milana Nedeljkov, koja je izrazila očekivanje da će, ne samo ljudi iz Zrenjanina i okoline, već iz cele Srbije, prepoznati ogroman turistički potencijal Belog Blata.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ukazao je da se Belo Blato našlo među izabranim naseljenim mestima zemalja učesnika Jadransko – Jonskog regiona i da je to još jedan doprinos da se ispromoviše turistički potencijal tog sela.

Autentičnosti i potencijale Belog Blata predstavio je bivši dugogodišnji direktor osnovne škole u tom selu Milan Nedeljkov, koji je još jednom ukazao da u tom selu na malom prostoru živi petnaestak naroda i da se, pored sedam jezika, govori na još jednom, vrlo neobičnom – beloblatskom jeziku, mešavini svih tih sedam.

Rekao je i da u tom mestu nema previše spomenika, već da su u Belom Blatu spomenici čovek i priroda, a da je „Etno kuća svojevrsna vremenska mašina u kojoj su pohranjene i sublimirane sve njihove uspomene“.

Belo Blato prepoznatljivo je i po jedinstvenom drvoredu sibirskog bresta, koji se nalazi sa obe strane glavne seoske ulice.

Komentari

Vaš komentar