Panda blizanci nova atrakcija zoo vrta u Tokiju

Lifestyle 23. jun 202110:22
Izvor: Tokyo Zoological Park Society/Handout via REUTERS

Šin Šin ženka pande u Zoološkom vrtu Ueno u Tokiju donela je na svet blizance, što je radostan događaj koji je u Japanu izazvao čak i reakciju portparola vlade.

Pol dva mladunca nije još utvrđen. Zaposleni u zoološkom vrtu čine sve što mogu u ovom trenutku da zaštite i posmatraju majku i bebe, saopšteno je iz zoo vrta.

Ovo je prvi put da su se blizanci pande okotili u zoološkom vrtu Uena. Jedno od minijaturnih mladunaca teži 124 grama i stavljen je u inkubator, rekao je portparol zoološkog vrta. ;

Majka Šin Šin se oseća dobro i vodi računa o drugom mladuncu, rekao je on.

Kad pande imaju blizance one obično brinu samo o jednom od njih, tako da zaposleni u vrtu treba da obezbede da majka doji to mladunče dok oni paze na drugo u inkubatoru, rekao je portparol. Mladunci će redovno menjati mesta tako da će i jedno i drugo imati pristup majčinom mleku, dodao je on.

Ovo je prvi dolazak na svet panda u Zoo vrtu Ueno posle 2017. kada je rođena ženka Sjang Sjang 2017, koja je postala velika atrakcija tog vrta pre pandemije korone.

Objava da Šin Šin čeka mladunce već je bila velika vest u Japanu početkom juna i posredno je doprinela jačanju akcija nekih lanaca restorana na tokijskoj berzi.

Te kompanije koje imaju popularne restorane pored zoo vrta će, kako se očekivalo, profitirati od budućeg priliva posetilaca da vide proširenu panda porodicu. Njihove akcije su ponovo porasle danas.

„Rađanje blizanaca je radosna vest“, rekao je danas portparol japanske vlade Kacunobu Kato.

U svetu postoji samo oko 1.800 velikih panda koje žive u divljini, u šumama bambusa u planiskom masivu Kine, njihovog prirodnog staništa koje postaje sve ređe, prema ekološkoj organizaciji Svetski fond za prirodu (WWF).

Još oko 600 pojedinaca te ugrožene vrste živi u zoološkim vrtovima širom sveta.

Kina ima običaj da dugoročno pozajmi gigantske pande drugim zemljama u znak prijateljstva, praksa nazvana „panda diplomatijom“.

Komentari

Vaš komentar