„Oplenačku berbu“ posetilo 30.000 ljudi, visok kvalitet grožđa i ove godine

Lifestyle 11. okt. 202111:42 > 11:464 komentara
Podeli:

Proteklog vikenda u Topoli je održana tradicionalna kulturno-privredna manifestacija "Oplenačka berba". I pored kiše, varošicu je u tri dana obišlo 30.000 posetilaca, a događaji u zatvorenom prostoru sprovedeni su uz propisane epidemiološke mere. Kvalitet grožđa je izuzetan, saglasni su i vinari i enolozi.

„Oplenačka berba“ održana je 58. put u Topoli, a vinogradari i vinari Šumadije „trljaju dlanove“ zbog izuzetno berićetne jeseni. Karađorđev grad i vinsku ulicu zaposeli su posetioci iz cele Srbije.

„Ovo je jedna godina koja se može svrstati u idealne godine po pitanju proizvodnje grožđa, a time i vina. Pohvala za organizatore što su uopšte uspeli u ovim okolnostima da organizuju manifestaciju“.

„Godina za grožđe u celini ? Ko je kako radio – takav je. Šta je tu je, mi smo se trudili. Koliko smo uradili, toliko je“

I stručnjaci za vino kvalitet grožđa ocenjuju vrhunskim.

„Sadržaj šećera u grožđu ove godine je izuzetan. Kvalitet grožđa je dobar, tako da očekujemo i kvaliteno vino ove godine. Sve su pogodnosti bile da i kvalitet bude dobar. Pored toga, imamo sve više i više vinarija koje se otvaraju na području Topole“, kaže Smiljana Savić, enolog.

„Oplenačka berba“ organizovana je u kratkom vremenskom intervalu zbog epidemiološke neizvesnosti.

„‘Oplenačka berba’ je brend u Srbiji. Uspeli smo da za 10 dana organizujemo „Oplenačku berbu“ u punom kapacitetu, odnosno puna tri dana sa kompletnim sadržajima. Više desetina hiljada ljudi je posetilo opštinu Topola, a mi, kao organizatori, pobrinuli smo se da svi budu bezbedni. Sproveli smo sve epidemiološke mere koje je Krizni štab Vlade Republike Srbije preporučio“, kaže Igor Petrović, predsednik opštine Topola.

Na 17. Međunarodnom ocenjivanju vina i rakija, među 190 izaglača najviše priznanje dobio je profesionalni topolski novinar.

„‘Berba’ za Topolu znači isto što i Vimbldon znači za tenis. Pre svega za proizvođače vina i rakije. Reporter: Čime ste se vi okitili ? Ja sam se okitio velikim zlatom za Mušmuluk. To je rakija od mušmula, jedinstvena ne samo na prostoru Srbije nego i na prostorima Balkana. To je jedna od najkvalitetnijih rakija, prema oceni stručnog žirija“, kaže Peđa Filipović, novinar i rakijar.

Posetioci su tokom manifestacije pazarili kvalitetna vina i grožđe, suvenire i proizvode domaće radinosti, a izbor „ića i pića“ je bio prebogat. Održani su i „Miholjski susreti sela“, etnomuzikološke radionice, koncerti Dejana Petrovića i Amadeus benda.

Trodnevni festival pod Oplencom u čast vina, grožđa i šumadijskog izvornog stvaralaštva svečano je zatvoren uz pesmu – „Obraše se vinogradi dole kraj Topole“.

Komentari

Vaš komentar