Održana prva Učenička kolonija starih zanata

Lifestyle 29. sep 202222:54
Izvor: Etno mreža

Više od 30 učenika osnovnih i srednjih škola širom Srbije pokazalo je svoje umeće u izradi rukotvorina tehnikama pustovanja, tkanja i veza, u sklopu prve Učeničke kolonije starih zanata, koja je održana u rezidenciji ambasade Kanade u Beogradu, saopštila je Etno mreža.

U prvoj Učeničkoj koloniji starih zanata učestvovali su osnovci i srednjoškolci iz Odžaka, Zemuna, Inđije, Sremske Mitrovice, Knjaževca i Bele Palanke. Manifestaciju je organizovala Etno mreža, uz podršku vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ambasade Kanade, u sklopu programa „Edukacijom dece do očuvanja tradicije“, saopšteno je.

„Učenička kolonija je prilika da se đaci iz osnovnih i srednjih škola iz različitih krajeva Srbije okupe na jednom mestu, da upoznaju svoje vršnjake iz međunarodnih škola u Beogradu i usvoje nova znanja kroz rad s mentorima iz Etno mreže. Za nas su ovakve kolonije izuzetno važne, jer je prenos znanja na decu i mlade preduslov za očuvanje nasleđa i kulturnog identiteta“, rekla je predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Etno mreža

Koloniju su na inicijativu diplomatske zajednice posetile grupe učenika međunarodnih škola u Beogradu, koji su od svojih vršnjaka iz unutrašnjosti učili veštine veza, tkanja i pustovanja.

„Danas smo svedočili stvaralaštvu novih generacija, koje pokazuju veliko interesovanje i elan za stare tehnike. Zato je važno da učeničke kolonije postanu praksa, jer su dragocene za razvoj kreativnog i omladinskog preduzetništva. Ambasada Kanade će nastaviti da podržava ovakve manifestacije, koje takođe imaju podršku lokalnih zajednica i zanatskih udruženja okupljenih u Etno mreži“, izjavila je Valeri Lejn, supruga ambasadora Kanade Džajlza Normana, koji su domaćini i diplomatski pokrovitelji prve Učeničke kolonije.

Nagrađeni najuspešniji učenički timovi

Etno mreža

Priznanja su dodeljena za najuspešnije učeničke timove koji su učestvovali u koloniji: u kategoriji I-IV razreda OŠ Vuk Karadžić iz Knjaževca, u kategoriji V-VIII razreda OŠ Jovan Jovanović Zmaj iz Sremske Mitrovice, u kategoriji srednjih škola, SSŠ dr Đorđe Natošević iz Inđije.

Komisiju za ocenjivanje radova su činili ambasador Kanade Džajlz Norman sa suprugom Valeri Lejn, predsednica Međunarodnog kluba žena Eun Hai Kim i članovi upravnih tela Etno mreže, David Van De Kamp i Zlatko Cvetković.

Komentari

Vaš komentar