Nosati rakun Branko iz Južne Amerike izgubio se u Zagrebu

Lifestyle 21. okt 202217:122 komentara
rakun
Izvor: Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba

Terenska ekipa Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba ponovo je imala posla nakon što su dobili dojavu da je u Zagrebu uočen nosati rakun, divlja životinja poreklom iz Južne Amerike.

Rakuna su u sredu prvo uočili kraj brane u Štefanovcu (zagrebačko područje iznad Dubrave), ali do dolaska stručnjaka mala zver je uspešno pobjegla. Na sreću, danas je ponovno dojavljeno da se nosati rakun, kojem su dali ime Branko, spustio do Žutog brijega.

“Nosati je rakun omirisao orahe i jabuke na terasi jedne kuće i opijen mirisima voća i zracima jesenjeg sunca odlučio ‘ubiti oko'(da se odmori). Naš dolazak ga je razbudio. Svideo mu se život u prirodi podsljemenske zone, pa, logično, nije s nama samovoljno želeo da krene u nepoznato”, kažu iz Skloništa.

Ipak, uspeli su da ga ulove i odvedu u oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba.

“Utvrdili smo da je reč o mužjaku, najverovatnije starom oko šest meseci. Nismo hteli mnogo da mu smetamo jer nam je bilo važno da se odmori i na miru pojede prvi obrok sastavljen od voća, povrća i mesa. Branku su svidelo jelo napravljeno u kuhinji Zoološkog vrta. Šta nosati rakuni jedu, tamo dobro znaju jer u Vrtu živi grupa od 10 životinja starosti od 6 do 19 godina”, dodaju iz ZOO-a.

Branko je najverovatnije nečiji ljubimac. Kako kažu, naviknut je na prisustvo ljudi, a mikročip nema pa se nadaju da će se njegov čovek javiti.

“Budući da je nosati rakun, mala zver iz Južne Amerike, na popisu invazivnih vrsta Evropske unije, njegov je pronalazak putem sistema za prijavu invazivnih vrsta prijavljen Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja”, poručili su iz Skloništa.

Više o ovoj životinjskoj vrsti, kako i koliko dugo žive, kako se pare, šta jedu i kako se organizuju, pronađite na ovom linku.

Spomenućemo samo zanimljivost vezanu uz Branka i njegovu vrstu. Bube i pauke s nepoželjnim mirisima, bodljama i dlačicama zamotaju u listove i valjaju ih dok im ne uklone sve s površine i tek tada ih pojedu. Inteligencija im očito nije slaba strana.

Komentari

Vaš komentar