Nikada ne biste smeli da sednete na krevet u odeći koju ste nosili tokom dana

Lifestyle 07. sep 202113:056 komentara
Podeli:
Krevet
Izvor: Pixabay

Da li znate šta se sve nalazi na vašim pantalonama i majici nakon što ste dan proveli izvan kuće? To što ste se tuširali ujutro ne znači da vam je odeća koju ste nosili u tramvaju, autobusu ili na radnom mestu čista. Ako vam je navika da legnete u krevet u toj istoj odeći, veoma grešite. Evo zašto.

Pravilna higijena je vrlo važna za celokupno zdravlje, ali bez obzira na nju garderoba, a pogotovo onu donja, mora se često menjati. Ljudsko telo proizvodi prljavštinu – i to puno prljavštine. Tu je stara, mrtva koža koja se nalazi po celom telu, a tih ćelija se u danu proizvede i do 500 miliona. Da ne spominjemo i litar znoja…

Bakterije i organizmi mogu da prežive nedeljama, ali i mesecima na odeći, otkriva Filip Tierno, direktor centra za mikrobiologiju u Njujorku, koji je otkrio i da nova odeća može da bude puna bakterija, virusa i bacila. Dakle, perite i novu garderobu pre nošenja, ali i majicu nakon što ste je nosili osam sati.

Dermascope.com objašnjava da neke tkanine mogu uzrokovati iritaciju kože, a one koje se javljaju na leđima i grudima su često posledice stalnog prislanjanja materijala na kožu. Što su one prljavije to je veća mogućnost da će se razviti iritacija, prenosi Ordinacija.

Komentari

Vaš komentar