Nije samo za kuvanje: Osam neobičnih načina na koje možete upotrebiti crni biber

Lifestyle 14. okt. 202106:57
Podeli:
Izvor: Pixabay/ Kai Reschke

Crni biber je odličan začin, ali možete ga koristiti i za brojne druge stvari. Evo nekih:

Održava odeću svetlom

Imate svetle majice koje su poprilično izbledele i izgledaju dosadno nakon brojnih pranja? Sledeći put kad ih budete prali ubacite kašičicu crnog bibera u mašinu za pranje veša. Biber će održati svetlu boju na odeći, a sprečiće i ispiranje boje.

Ublažava kašalj

Ako vas muči kašalj, u šolju čaja od crnog bibera stavite kašičicu meda i to popijte. Taj napitak je služio za lečenje još u tradicionalnoj kineskoj medicini. Biber podstiče cirkulaciju i protok sluzi, a med je prirodni lek protiv kašlja i deluje kao blagi antibiotik.

Kako da napravite čaj od crnog bibera? U šoljicu stavite jednu kašičicu sveže mlevenog crnog bibera i dve kašičice meda. Napunite ključalom vodom i kuvajte 15 minuta. Nakon toga ga procedite i popijte.

Pomaže u prestanku pušenja

Studija iz 2013. godine pokazala je da kada pušači udišu miris ulja od crnog bibera, želja za cigaretom i pušenjem im se smanjuje.

Pomaže kod začepljenog nosa

Biber je prirodni dekongestiv. Sadrži hemikalije koje nadražuju membrane u nosu, proizvodeći tanju sluz, pa se vaši sinusi mogu očistiti. Dodajte oko pet kapi ulja crnog bibera i malo ulja eukaliptusa u ključalu vodu. Nakon toga udišite te pare kako biste pročistili sinuse i kako bi vam se odčepio nos.

Pomaže kod bolova u mišićima

Opustite napete mišiće masirajući ih uljem crnog bibera. Crni biber se smatra „uljem za zagrejavanje“ jer pojačava cirkulaciju i toplotu na području gde se nanosi.

Poboljšava probavu

Obrok u kom ima dosta bibera dobar je za vašu probavu.

Crni biber poboljšava probavu podstičući lučenje hlorovodične kiseline, želudačne kiseline koja pomaže razgradnji hrane, piše The Healthy.

Dobar je za kožu

Crni biber ima antibakterijska i antioksidativna svojstva koja pomažu u čišćenju kože. Biber takođe prirodno pojačava cirkulaciju, pa otvara pore i omogućuje dublje čišćenje.

Tekstura bibera dobro deluje i kao piling.

Leči posekotine

Crni biber leči manje posekotine i zaustavlja krvarenje. Ima antibakterijska svojstva, a čini se i da koagulira krv i zaustavlja krvarenje. Naravno, ako je u pitanju ozbiljna posekotina ili obilno krvarenje, potrebno je zatražiti pomoć doktora.

Komentari

Vaš komentar