Neobičan poziv nacionalnih parkova u SAD: Ne ližite kožu psihodeličnih žaba

Lifestyle 10. nov 202211:056 komentara
žaba
Izvor: Pixabay

Uprava američkih nacionalnih parkova uputila je neobičan poziv posetiocima - da ne ližu kožu žaba Sonorske pustinje, poznate po svom psihodeličnom otrovu.

Ta žaba od približno 18 centimetara, jedna je od najvećih u SAD, maslinasto zelene je boje, ili smeđa sa šarama, a luči otrovne supstance sa halucinogenim efektima.

Povezano

U upozorenju se navodi da posetilac može da se razboli ako dodirne žabu ili proguta njen otrov.

„Kao što je slučaj sa većinom vrsta na koje naiđete u nacionalnom parku, bilo da je reč o pužu golaću, nepoznatoj gljivi ili velikoj žabi sa blistavim očima u mraku, uzdržite se da ih ližete“, dodaje se u upozorenju.

Uprava američkih nacionalnih parkova nije navela broj ljudi naklonjenih lizanju kože žaba koje žive u severnom Meksiku i jugozapadu SAD, ali se ta praksa pojavljuje u nekim animiranim televizijskim serijama kao što su „Simpsonovi“.

Da bi se odbranili od predatora, te žabe luče supstancu „5-MeO-DMT“, nazvanu „božji molekul“, koja je halucinogeni psihotrop.

Neke javne ličnosti, kao što je šampion u boksu Majk Tajson, pominjale su ranije upotrebu te supstance u terapeutske, rekreativne, čak i duhovne svrhe.

Iskustvo obično traje od 15 do 30 minuta i smatra se veoma intenzivnim. Međutim, naučnici navode da taj otrov može da bude opasan za ljude.

Komentari

Vaš komentar