Nemačkim pivnicama preti nestašica flaša

Lifestyle 18. maj. 202215:516 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Nemački pivari upozorili su na mogućnost nestašice flaša u letnjem periodu, pa su pozvali građane da ne zadržavaju prazne flaše, nego da ih što pre vrate u maloprodaju.

„Najkasnije u avgustu moglo bi doći do poteškoća u nabavci flaša. Situacija je izuzetno napeta“, rekao je za dnevnik Bild direktor Nemačkog pivarskog saveza Holger Ejhel.

Kao razlog Ejhel navodi drastičan porast cene energenata, što usporava proizvodnju boca. Istovremeno mnogim špedicijama nedostaju vozači, što dovodi do prekida lanaca opskrbe.

Udruženje nemačke staklarske industrije objavila je da su troškovi energije u poređenju s prošlom godinom porasli i do 500 posto.

„Ko nije na vreme potpisao dugoročne ugovore sa staklarama, sada plaća i 80 posto više cene po boci nego pre godinu dana“, kaže Ejhel.

On je apelovao na potrošače da kod kuće ne skladište prazne boce, nego da ih što pre vrate u maloprodaju.

Potpredsednik Saveza pivara Berlina i Brandenburga Stefan Friše smatra da nestašica i poskupljenje flaša najviše pogađa male i srednje pivnice što, kako je rekao, ugrožava bogatstvo i raznolikost ponude na nemačkom tržištu piva.

U Nemačkoj je u pogonu više od 1500 pivnica, od čega je najviše malih, smeštenih uglavnom na jugu zemlje.

Komentari

Vaš komentar