Nekoliko trikova za brzo i lako odmrzavanje zamrzivača

Lifestyle 11. okt. 202114:06
Podeli:
Zamrzivač
Izvor: Pixabay

Gotovo je nemoguće držati zamrzivač 100 posto bez leda. Otvaranjem vrata ulazi vlaga, a ta vlaga se smrzava, nakupljajući se na bočnim stranama, plafonu i podu vašeg zamrzivača. Unutrašnjost možete tretirati posebnim sprejevima za sprečavanje smrzavanja kako se ne bi nakupljao led.

U zavisnosti od toga koliko je hrane i leda u zamrzivaču, odmrzavanje može biti dugotrajan posao. U svom najjednostavnijem obliku, sve što bi trebalo da učinite je da ispraznite zamrzivač (svu hranu prebaciti u frižider) i isključiti ga.

Isključivanje iz struje, otvaranje vrata i čekanje može biti dugotrajan proces, pogotovo ako dugo niste odmrzavali zamrzivač. Srećom, postoji nekoliko taktika kojima ćete brže obavili posao.

Možete postaviti ventilator ispred zamrzivača i pustiti topli vazduh da cirkuliše oko leda, ili upotrebiti fen za kosu, pod uslovom da ste krajnje oprezni i ne dopustite da fen za kosu dođe u dodir s vodom, pa čak ni kapljicom.

Dno zamrzivača obložite peškirima i usmerite vruć vazduh uz led koji se nakupio na ivicama zamrzivača. To će vam omogućiti da led izvadite u velikim komadima, umesto da ga topite.

Ako bi trebalo da uklonite samo tanki sloj leda, papirnati ubrus koji ste poprskali alkoholom može vam pomoći da odstranite komade leda nakupljene uz bočne strane zamrzivača.

Takođe, možete koristiti i trik naših baka – zakuvati vodu u loncu i staviti ga u zamrzivač i menjati vruću vodu otprilike svakih 15 minuta dok se led ne otopi.

Dno obavezno obložite debelim peškirima, ne samo da upiju vodu, već i kako biste zaštitili dno zamrzivača od vrućeg lonca.

Iako može biti primamljivo, odolite porivu da koristite neko oštro pomagalo poput noža ili šrafcigera. Lupanje i struganje može oštetiti ili probušiti zamrzivač. Ako morate strugati, upotrebite plastičnu špatulu ili drvenu varjaču i budite nežni.

Nakon što se led otopi obrišite ga višenamenskim sredstvom za čišćenje ili upotrebite mešavinu alkoholnog sirćeta i vode u jednakim razmerama (50-50). Obrišite sve rupice krpom od mikrovlakana i unutrašnjost u potpunosti osušite papirnatim ubrusima, prenosi 24sata.

Komentari

Vaš komentar