Najjednostavniji i najprijatniji recept za mršavljenje – spavajte duže

Lifestyle 08. feb 202209:33
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Duže spavanje moglo bi da postane jednostavan način za skidanje viška kilograma, pokazalo je novo istraživanje.

Odspavate li noću sat ili dva duže, mogli biste da uklonite oko 270 kalorija iz ciklusa dnevne ishrane, što odgovara polovini manje table čokolade.

POVDEZANE VESTI:

Tako biste u tri godine, „terapijom spavanja“ mogli da izgubite na težini – i do 11,7 kg, tvrde naučnici sa Univerziteta u Čikagu.

Oni su, u sklopu svojih istraživanja, želeli da ustanove kakva je interakcija spavanja i gojaznosti, zbog čega su sproveli kliničko ispitivanje na 80 odraslih osoba.

Otkrili su da su mlade odrasle osobe s prekomernom telesnom težinom, koje su u uobičajenim okolnostima noću spavale manje od 6,5 sati, nakon savetovanja s lekarima uspele u proseku tokom noći da produže san za sat i po. Cilj je bio poboljšati navike i higijenu sna.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu „Jama Internal Medicine“, a pokazali su da je, zahvaljujući dodatnim satima spavanja kod većine ispitanika prosečan ukupni dnevni unos kalorija bio manji za 270, a kod nekih se radilo i o 500 kalorija manje.

Dr Ezra Tazali, iz Centra za higijenu sna Univerziteta u Čikagu, rekla je da svrha studije nije bila da se bavi gubitkom težine.

„U dvonedeljnom istraživanju uspeli smo da dokažemo smanjenje kalorijskog unosa u organizam i negativan energetski bilans – kalorijski unos je manji od sagorelih kalorija“, rekla je lekarka.

„Kad bi se zdrave navike spavanja održale dugoročno, s vremenom bi one rezultirale klinički značajnim gubitkom težine. Mnogi ljudi pokušavaju da pronađu idealan način da smanje unos kalorija u organizam, a cilj im je da smršaju. Mi smo dokazali da dužim spavanjem pojedinci dugoročno uspevaju da izgube znatan višak kilograma.“

Mogli su da jedu šta god požele

Izvor : Shutterstock

U sklopu studije naučnici nisu ograničavali količinu hrane koju su ispitanici unosili u organizam. Umesto toga, ispitanici su spavali u svojim domovima, a njihov san se pratio uz pomoć posebnih uređaja. Dr Tazali je rekla da su praktikovali uobičajen način života bez ikakvih uputa o ishrani ili fizičkim aktivnostima.

„Većina sličnih studija odvija se u laboratorijskim uslovima i kratko traje, tek nekoliko dana, a prati se i količina konzumirane hrane“, rekla je Tazali.

„U ovoj studiji smo samo manipulisali spavanjem, a ispitanici su mogli da jedu šta god su poželeli. Pritom nije trebalo da zapisuju koju hranu konzumiraju. Umesto toga smo, da bismo ustanovili koliko su kalorija ispitanici uneli u organizam koristili klinički dokazanu metodu – pratili smo promene u zalihama energije“, pojasnila je dr Tazali.

Radi se o testu iz urina. Ispitanici su pili vodu u kojoj su atomi vodonika i kiseonika zamenjeni ređim, ali prirodnim, stabilnim izotopima kojima je lako ući u trag.

Ograničena upotreba mobilnih telefona

mobilni telefon krevet spavanje
Izvor : Shutterstock

Tazali je kazala da je i ograničena upotreba mobilnih telefona pre spavanja pomogla ljudima da više i kvalitetnije spavaju.

“Ustanovili smo da su, nakon samo jednog savetovanja o spavanju i higijeni sna učesnici istraživanja uspeli da promene svoje navike pre spavanja, što je bilo dovoljno da im se produži vreme spavanja”, dodala je.

„Jednostavno smo svakog od njih podučili dobroj higijeni sna i s njima razgovarali o onomu što ih okružuje pre odlaska na počinak te smo im dali personalizovane savete o promenama koje bi trebalo uvesti u stil života da bi im san bio kvalitetniji i duži.“

Komentari

Vaš komentar