Najčešće greške koje se prave u treningu

Lifestyle 07. jul. 202122:2416 komentara
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Bavljenje sportom i vežbanje veoma je dobro za zdravlje, kako fizičko tako i psihičko, značajno može da utiče na kvalitet i trajanje života, ali je vrlo važno istaći da nepravilno vežbanje može imati dugoročne posledice po zdravlje i samim tim mnogo više štete nego koristi.

Greške su sastavni deo svakog procesa i zbog toga je važno obraćati punu pažnju na njih, ali kada je reč o ljudskom telu, greške je neophodno svesti na minimum.

Pojmovi fitnes, sport, trening i zdrav način života uopšte su danas zastupljeniji više nego ikad i, pod velom dobrog marketinga, često im se pristupa sa nedovoljno znanja i opreza, što na duže staze može imati ozbiljne posledice.

Postavljanje cilja

Prva greška sa kojom se gotovo svi vežbači susreću je nedovoljno dobro utvrđen krajnji cilj vežbanja. Od presudnog značaja je da se na samom početku procesa jasno postave ciljevi uz obavezan dogovor sa stručnim i iskusnim trenerima (i lekarima ukoliko postoji takva potreba), da se od njih ni u jednom trenutku ne odstupa i najvažnije – verovati u progres i pomno ga pratiti i beležiti.

Ishrana

Zanemarivanje ishrane i kvaliteta namirnica koje unosimo u svoj organizam je druga najčešća greška koja usporava, a vrlo često i potpuno poništava proces napretka u zadatim ciljevima. Kakav god vaš konačni cilj bio, ishrana će igrati ključnu ulogu u njegovom postizanju.

Vidi još:

Za početak se treba držati dobro poznatog recepta izbegavanja preteranog unošenja soli, masti, ugljenih hidrata i potpune obustave unošenja jela i pića koje sadrže rafinisani šećer i alkohol i krenuti sa ishranom koja u velikoj meri podrazumeva konzumiranje sirovog voća i povrća sa povremenim i umerenim unošenjem namirnica poput ribe, životnjskog mesa, jaja i mlečnih proizvoda.

Kada je reč o ovakvom režimu ishrane veoma je važno istaći da to nije dijeta, već restrikcija od prerađene hrane i da je dijetu potrebno da kreira stručni nutricionista uz obaveznu konstultaciju sa vašim lekarom uz niz testova i provera (krvi, hormona…).

Kada je reč o ishrani u toku trenažnog procesa neophodno je spomenuti i suplementaciju koja je danas popularnija više nego ikad. Marketing je i ovde umešao prste, te je danas opšte uvreženo mišljenje da se bez suplemenata kao što su protein, kreatin i razni vitamini ne mogu ostvariti rezultati, uz najčešću zabludu da će preterano korišćenje istih ubrzati proces ka dostizanju željenog izgleda. Kod dodavanja suplementacije u svoju ishranu je najvažnije dobro utvrditi da li postoji realna potreba za njima, izračunati svoje napore, u suprotnom vrlo lako možete postati žrtva marketing mašinerije. Posledice nedovoljno stručnih saveta vezanih za ishranu i njene dodatke mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje.

Plan, program, trener

Za postizanje postavljenog cilja je najbitniji plan, odnosno program treninga prilagođen cilju, potrebama, mogućnostima i vremenu koje imamo na raspolaganju.

Program je neophodno da kreiraju stručni treneri zbog niza mogućih grešaka koje neiskusni vežbači vrlo često prave. Najčešče greške na koje je potrebno obratiti pažnju pri kreiranju programa treninga su pretreniranost (nedavanje telu dovoljno vremena za odmor između treninga), neadekvatno zagrevanje za predstojeći napor, stalno ponavljanje istih vežbi sa istim opterećem (telo ima tendenciju adaptiranja na određeni napor i neophodno je često i umereno povećavanje opterećenja), nedovoljno dobar kvalitet izvođenja vežbi i loš izbor vežbi.

Uloga dobrog trenera je od presudnog značaja upravo zbog izbora i kombinovanja vežbi na adekvatan način u zavisnosti od vaših potreba i mogućnosti.

Fleksibilnost, mobilnost, stabilnost 

Usled sve većeg broja poslova kancelarijskog tipa koji iziskuju višečasovno sedenje (obično u nepravilnom položaju) dolazi do skraćivanja određenih mišića u i oko ilijačnog predela (kuk, gluteus…), ali i mišića kvadricepsa, zadnje lože i lumbalnog dela. Sve ovo dovodi do poremećaja i restrikcija u fleksibilnosti, mobilnosti i na kraju stabilnosti koji su neophodni za izvođenje kompleksnijih pokreta koji se koriste u vežbanju (npr. – čučanj, mrtvo dizanje, iskoraci, nabačaj, skok…), ali i za normalno kretanje generalno.

San

Često najzanemareniji deo, kada je reč o bilo kakvom vidu napretka, je san. Loš kvalitet sna drastično utiče na napredak i oporavak celog tela. Redovan i dovoljan san ne samo da utiče na povećavanje performansi na treningu, već je važan za uspostavljanje koncentracije, za dobro zdravlje i raspoloženje.

Komentari

Vaš komentar