Na aukciji redak primerak američkog Ustava

Lifestyle 18. sep 202112:23
Izvor: Ardon Bar-Hama/Handout via REUTERS

Vrlo redak originalni primerak američkog Ustava ratifikovanog 17. septembra 1787. u Filadelfiji biće uskoro ponuđen na aukciji u Njujorku za svotu procenjenu na 15 do 20 miliona dolara, saopštila je aukcijska kuća Sotheby's.

Radi se o jednom od 11 poznatih prvih štampanih izdanja tog dokumenta koji će biti ponuđen na prodaju sredinom novembra u Njujorku.

Sotheby’s do nedelje izlaže privatnu kolekciju dokumenata vezanih za američki ustav iz revolucionarnog razdoblja, od 1776. do 1789, među kojima je i slavna Ustavna povelja koju su u Filadelfiji potpisali „oci utemeljitelji“ SAD-a, uključujući Džordža Vašingtona, Bendžamina Frenklina i Džejmsa Medisona.

Selbi Kifer, istoričar i stručnjak za stare spise u Sotbiju ističe da se radi o „izuzetno retkom štampanom primerku“ Ustava SAD-a jer je od „oko 500 štampanih primeraka ostalo njih samo 11“.

Primerak koji će biti ponuđen na prodaju u vlasništvu je američke kolekcionarke Doroti Taper Goldman, koja će svu zaradu dati dobrotvornoj zadužbini u cilju promovisanja demokratije.

Komentari

Vaš komentar