Mrmot Fil „najavio“ još šest nedelja zime

Lifestyle 02. feb. 202115:30 > 15:32
Podeli:
Izvor: REUTERS/Alan Freed

Mrmot Fil, slavni prognostičar iz Panksatavnija, provirio je iz svoje kućice u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji i objavio da - vidi svoju senku, čime je, prema tradiciji, predvideo još šest nedelja zime.

Fil (Phil) svoju prognozu, preko posebnog „prevodioca“ sa jezika mrmota ovaj put nije izgovorio pred okupljenim obožavaocima koji zbog pandemije nisu mogli da dođu u Panksatavni.

Mrmotove prognoze deo su tradicije čiji koreni sežu u 1887. godinu i u normalna vremena pravi su spektakl iako, po statistici američkih klimatologa, popularni glodar češće promaši nego što pogodi prognozu.

Dan mrmota obeležava se na Sretenje širom Sjedinjenih Država, ali festival u Panksatavniju je najpoznatiji, a u svetsku pop kulturu ušao je s filmom “Dan mrmota” iz 1993. s glumcem Bilom Marijem u glavnoj ulozi.

Mrmoti spavaju zimski san i njihov im biološki sat govori kada je vreme za buđenje i početak reprodukcije. To je pomoglo širenju legende da proleće dolazi sa njegovim buđenjem.

“Dan mrmota” i prateća pompa svake godine u Panksatavniju, gradiću s 5.500 stanovnika, privlači desetine hiljada ljudi i donosi mu dodatnih milion dolara prihoda, po podacima tamošnje privredne komore. Ove je godine to zbog koronavirusa izostalo.

Komentari

Vaš komentar