Mesto na koje nikada ne bi trebalo da stavljate okićenu jelku

Lifestyle 21. dec 202111:202 komentara
Podeli:
jelka, nova godina, ukrasi
Izvor: Shutterstock_

Zamislite idilični praznični prizor kao iz najljepše bajke...U njemu će se sigurno naći atraktivna novogodišnja jelka, koja je u većini slučajeva stavljena uz kamin s upaljenom vatrom. U stvarnosti - stavljanje jelke uz jak izvor toplote i vatre nije pametna ideja.

Povezane vesti

Stručnjaci preporučuju da jelku – bez obzira na to da li je reč o veštačkoj ili “živoj” jelki – udaljite barem jedan metar od bilo kakvih grejalica, peći, radijatora i kamina. Što je jelka duže u prostoriji i blizu jakog izvora toplote, to je veća šansa da dođe do požara.

To dalje nosi rizik i od širenja opasnih materija kao posledice izgaranja plastike i drugih materijala, pa jelku nemojte stavljati ni uz zapaljene sveće.

“Božićna rasveta koja se koristi prilikom ukrašavanja često je neispravna, a upaljene božićne dekoracije i ukrasne sveće ostavljaju se bez nadzora u blizini jelke. Prirodna jelka predstavlja posebnu opasnost.

Brzo se osuši i potrebno joj je svega 30 sekundi da izgori i zahvati okolni nameštaj, stoga se ne sme postavljati u blizini izvora toplote niti je preporučljivo koristiti prskalice na njoj”, upozorila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Pre nego što okitite jelku, pronađite savršeno mesto za ukrašavanje. Izbegnite stavljanje jelke uz zavese ili direktno na prozor. Ne samo da ćete na taj način onemogućiti redovno provetravanje kuće, što je izuzetno važno u zimskim mesecima, već ćete i smanjiti i prodor prirodne svetlosti u ostatak životnog prostora.

Istraživanja su pokazala da manjak prirodne svetlosti u zimskim mesecima može znatno uticati na raspoloženje pojedinca i izazvati bezvoljnost, oslabljenu koncentraciju, poremećaje spavanja i slične tegobe.

Iako mnogi sanjaju o monumentalnim stablima koja dopiru sve do plafona, bolje je kupiti nešto manje drvo. Idealno bi bilo da između plafona i vrha stabla imate na raspolaganju barem pola metra slobodnog prostora, piše zadovoljna.hr.

Komentari

Vaš komentar