Malo frizer, malo umetnik – nesvakidašnja dela od pramenova kose

Lifestyle 27. mar 202207:07
Podeli:
Izvor: REUTERS/Eloisa Lopez

Svakih nekoliko meseci, kada Džestoni Garsija posegne za električnom mašinicom i prinese je svojoj glavi, on se ošiša, ali istovremeno skuplja materijal za svoja umetnička dela.

Uz pomoć tankog kista i prozirne, lepljive smole, suvlasnik frizerskog salona u Manili, po belom platnu prosipa sakupljene pramenove kose, što traje između dva i pet sati. Od neuobičajenog materijala stvara upečatljive umetničke slike muzičara i glumaca.

Ovaj je 32-godišnjak zapravo pomorac. Zbog toga na plovidbama brodom provede i do osam meseci godišnje, a u nedostatku adekvatnih umetničkih potrepština, poput boja i blokova za skice, Garsija je 2021. odlučio da upotrebi vlastitu kosu za svoja umetnička dela.

Započeo je s autoportretima, a na kraju se prebacio na „slikanje“ slavnih osoba.

Izvor : REUTERS/Eloisa Lopez

Veći deo vremena koje provodi na moru umesto u frizerskom salonu, koristi samo vlastitu kosu, a ponekad, kad mu ponestane materijala, primoran je da ošiša i svoje zaliske.

Garsija kaže da mu izrada slika pomaže da ublaži stres, jer duga putovanja brodom utiču na njegovo fizičko i mentalno zdravlje.

„Moramo pokušati da pronađemo neki izlaz da bismo uspeli da se nosimo s depresijom. Za mene je to umetnost“, rekao je, dodavši da mu je najveća želja da prodaje portrete koje izradi.

Komentari

Vaš komentar