Mađarska prvi put postala svetski šampion u degustaciji vina naslepo

Lifestyle 02. okt 202118:251 komentar
Podeli:
Izvor: Pixabay

Ekipa Mađarske je u Avinjonu prvi put osvojila titulu svetskog šampiona u degustaciji vina naslepo i našla se ispred Belgije i Španije, saopštili su organizatori takmičenja.

Deveto izdanje takmičenja u organizaciji novinara lista Revija vina Francuske (La Revue des vins de France) održano je ove godine u Avinjonu u blizini obale Rone, koja je poznata po dobrom grožđu za vino.

Svaka ekipa, sastavljena od nekoliko stručnih degustatora i trenera, morala je naslepo da identifikuje šest vina i da navede sortu grožđa, mesto i oznaku porekla, godinu berbe i proizvođača.

Oni koji su uspeli da se kvalifikuju tokom prvog kruga degustacije, nastavili su takmičenje sa šest novih vina.

„Mađarska ima veoma iskusan tim, koji je dugo učestvovao na prvenstvima“, rekao je za Frans pres urednik francuskog lista Deni Savro.

Prema njegovim rečima, u Mađarskoj postoje mnoga područja u kojima se proizvodi vino, a jedno od njih se služilo i na dvoru francuskog kralja Luja XIV.

Na takmičenju su bile ekipe iz 27 zemalja, naveli su organizatori i dodali da je najteže bilo identifikovati jedno špansko vino, a najlakše jedno belo vino iz Austrije.

Francuska, koja je titulu osvojila u poslednja dva izdanja, danas je zauzela šesto mesto.

Komentari

Vaš komentar