Lik Evite Peron ponovo na argentinskim novčanicama

Lifestyle 24. maj. 202210:201 komentar
Podeli:
Izvor: AFP

Eva Peron vratila se na argentinsku valutu, šest godina nakon što je mitsku bivšu prvu damu, koja je umrla pre 70 godina, na novčanicama zamenio andski jelen.

Centralna banka Argentine u ponedeljak je predstavila novu seriju novčanica od 100, 200, 500 i 1000 pezosa koje, kako stoji u saopštenju za javnost, „obeležavaju povratak argentinskih istorijskih junaka i junakinja“ na papirnim novčanicama te južnoameričke zemlje.

Pročitajte još

Marija Eva Duarte de Peron ili Evita, kako je mnogi Argentinci još uvek nazivaju, bila je skromnog porekla kad se udala za Huana Dominga Perona, pre nego što je postao predsednik (od 1946. do 1955. godine, a zatim ponovo od 1973. do 1974.).

Zajedno su utemeljili peronizam, eklektičan masovni pokret, sa ponekad suprotstavljenim političkim strujama, ali sa izraženim populističkim društvenim sklonostima.

Postala je glavna politička snaga u zemlji u drugoj polovini 20. veka. Eva Peron umrla je 1952. u 33. godini od raka. Prerana smrt je doprinela njenoj popularnosti i legendi o borbi za prava žena dok je na vlasti bio njen suprug.

Evin lik se pojavio na novčanicama od 100 pezosa 2012. godine, na inicijativu tadašnje peronističke predsednice Kristine Kirhner, koja je bila na čelu države od 2007. do 2015.

Međutim 2016. je, u vreme dok je predsednik države bio liberal Mauricio Makri, izdata nova serija novčanica na kojima su, umesto dotadašnjih likova, bile ugrožene lokalne životinjske vrste.

Tada je Evitu na novčanicama od 100 pezosa zamenila ‘taruka’, vrsta andskog jelena.

U neobičnom preokretu događaja, Evita se ponovo pojavljuje na novčanicama, ovaj put u vreme vladavine levog centra, čija je potpredsednica Kristina Kirhner.

Među novim likovima na seriji novčanica iz 2022. godine su i Huana Asurduj, junakinja latinoameričkih ratova za nezavisnost, mestikinja španskih i indijskih korena i Marija Remedios del Vale, zagovornica nezavisnosti Argentine, evropskog i afričkog porekla.

Komentari

Vaš komentar