La Scaloneta – koliko dugo će trajati novi nadimak Gaučosa?

Lifestyle 23. nov 202209:13
Izvor: Juan Mabromata / AFP

Da li je nakon poraza fudbalske reprezentacije Argentine od Saudijske Arabije trajno utišana euforija Argentinaca pred šampionat sveta, oličena u novom nadimku njihove reprezentacije?

Koliko je šokantan bio poraz Argentine od Saudijske Arabije (za koju smo saznali da ima i fudbalere, a ne samo naftu) najbolje svedoči euforija koja je trajalo koliko do juče popodne. Ona je objedinjena u jednoj jedinoj reči, koja je postala novi sinonim za reprezentaciju Argentine. Koliki će joj biti životni vek, možda saznamo već 26. novembra u duelu reprezentacija Argentine i Meksika.

Albicelesti (nebesko-plavo beli) postali su „Skaloneta“ (La Scaloneta), neka vrsta simbioze Lionela Mesija na terenu i Lionela Skalonija za kormilom reprezentacije. Nadimak je postao sve popularniji uoči Svetskog prvenstva u Kataru, u kojem se Argentina se smatra (la) jednim od glavnih favorita za osvajanje trofeja.

Postoje različite teorije o tome koji je trenutak bio inicijalna kapisla za nadimak, ali lokalna štampa sugeriše da je sve to dobilo zamah na Kupu Amerike u Brazilu 2021. godine, nakon što je Argentina okončala 28-godišnju sušu u borbi za titulu pobedom nad Brazilom 1-0, golom Anhela Di Marije.

Nelson Almeida, AFP

Posle pobede od 3:0 nad Ekvadorom u Gojaniji u četvrtfinalu, na društvenim mrežama je postao viralan mim o Skaloniju koji vozi kombi, sa Mesijem na njegovoj strani i ostatkom tima iza njega, sa Anhelom Di Marijom u drugom redu. Vozilo je bilo ukrašeno bojama dresa nacionalnog tima, a na vrhu je pisalo „La Scaloneta“.

Titula Kopa Amerike, ovogodišnja Finalissima između šampiona Evrope i Južne Amerike, i duga serija bez poraza Argentine – koja je do juče iznosila sada 36 mečeva u nizu bez poraza – samo su unapredili ideju o tom kombiju koji vozi Skaloni, trener koji u početku nije izazvao preterano uzbuđenje među navijačima. A kako i bi? Pre njega očekivanja nisu ispunili ni veličine poput Bielse, Maradone, Pekermana, Batiste, Sabelje, Sampaolija.

Kako i bi trener rođen u provinciji Santa Fe, koji nije imao spektakularnu fudbalsku karijeru (najveći trag je ostavio u Deportivo La Korunji i Laciju), dok je trenerska bila još „tanja“ – asistent u Sevilji i reprezentaciji Argentine.

AFP, Cufre, Guinazou, Scaloni, Milito, Guerrero

Novinar Rodolfo ‘Gringo’ Singolani tvrdi da je on začetnik nadimka, pošto je u emisiji TiC Sports u novembru prošle godine napravio sličnu aluziju u razgovoru sa samim Skalonijem.

Skaloni kao da je i tada predosetio preveliko breme nadimka – „Hvala ako ste upravo vi smislili nadimak, mada me na momente čak i nervira“, opuštenim je tonom dao svoju repliku.

Pritisak

Pritisak je tako počeo da deli sa Mesijem, od koga čitav svet titulu očekuje skoro pa dve decenije.

U martu ove godine, Skaloni je na konferenciji za novinare izjavio da nije saglasan da „La Scalonete” postane alternativa „La Albiceleste”.

„Neprijatno mi je kada pričaju o Skaloneti. Veoma sam zahvalan na ljubavi i naklonosti koju imaju prema reprezentaciji. I ako se ljudi zabavljaju tim terminom, to je u redu. Ne mogu da ih zaustavim. Ali koncept me čini neprijatnim“, priznao je.

Ova rečenica putovala je u svoje obistinjenje nekoliko meseci, sve do 53. minuta i gola Salema Aldavsarija, koji je većini Argentinaca pomutio svest, sasvim sigurno i „Skalonetu“.

Antonin THUILLIER / AFP

Trend sličnih nadimaka nije potpuna novina u svetu fudbala. Tokom 2014, na početku svoje uspešne čarolije na čelu River Plate, „La Gallardeta“ je korišćena među navijačima kao omaž Marselu Galjardu i među navijačima, iako nije imala ni deo euforije i  uticaja kojim je La Skaloneta zapljusnula Argentinu.

U skorije vreme i van Argentine, u Španiji „Ćavineta“ (La Xavineta) je korišćena za razgovor o projektu Ćavija Ernandeza na čelu FK Barselone, kojoj se pridružio krajem 2021.

„Ćavineta nastavlja sa svojim letom“, ponosno je tvitovala Barsa na svom zvaničnom Tviteru.

JUAN MABROMATA / AFP

Argentinci su lojalni navijači ali i beskompromisne sudije i dželati. Iskustva Barselone, sada i Argentine deluju da možda ne treba trčati pred rudu u hvalospevima i idolopoklonstvu. Doduše Argentine jeste uzela titulu, Barseloni ona nije ni na vidiku, ali u slučaju Argentine, da se ne lažemo, samo jedna titula se svuda i zaista, vrhovno  i narodski priznaje – Svetski kup. Koja je sudbina nadimka saznaćemo vrlo brzo.

Komentari

Vaš komentar