Kubanski nacionalni zoo vrt omogućio jedinstveno iskustvo za gluve posetioce

Lifestyle 27. sep 202211:13
Izvor: Reuters/Alexandre Meneghini

Nosorozi, žirafe i lavovi koji nastanjuju kubanski nacionalni zoološki vrt dugo su bili čudo za sve, ali za gluve Kubance, poput Tatjane Romero, obilasci velikog objekta izvan Havane nedavno su postali mnogo ugodniji.

Ranije ove godine, tumači znakovnog jezika počeli su da prate grupe gluvih posetilaca u autobusu i stazama koje ih vode preko zatvorene ravnice, dizajnirane da oponašaju afričku savanu.

„Kad sam bila dete, imala sam običaj da dolazim ovde. Ali, prošlo je mnogo godina. Prevodilac je bio veliko iznenađenje, sada mogu sve da razumem“, rekla je Romero (35), koja je izgubila sluh pre rođenja.

Obilasci su jedan od nekoliko inovativnih programa koje državni zoološki vrt nudi osobama sa invaliditetom, uključujući terapiju životinjama za decu sa Daunovim sindromom, autizmom i drugim posebnim potrebama.

„Pre je vrlo malo (gluvih) osoba posećivalo zoološki vrt, jer su mogli samo da vide životinje. Sada ih posećuje mnogo više“, rekla je Joandra Oliva Lopez, prevoditeljka i edukatorka u zoološkom vrtu.

Vodiči u zoološkom vrtu, koji su se obučavali u tromesečnom programu za učenje znakovnog jezika, sada koordiniraju sa lokalnim opštinama kako bi omogućili obilaske za osobe sa invaliditetom. Službenici zoološkog vrta rekli su da takođe rade na pokretanju sličnih obilazaka, posebno za gluvu decu.

Dok je autobus zoološkog vrta obilazio prošle nedelje lažnu savanu, prevodilac je koristio znakovni jezik kako bi opisao devetorici posetilaca 13 vrsta životinja koje lutaju ravnicama, kao i njihovu biologiju i prehrambene navike.

„Divno je videti njihovo zadovoljstvo dobijanjem svih informacija. Svako vođeno putovanje koje organizujem sa njima je izvanredno iskustvo“, rekla je Oliva Lopez.

Nacionalni zoološki vrt Kube omiljena je atrakcija Kubanaca, sa 1.473 primerka više od 120 vrsta životinja.

Komentari

Vaš komentar