Krompir može da se zamrzava – kako da zadrži i dobar ukus i teksturu

Lifestyle 30. sep 202209:41
krompir
Izvor: Pixabay

Ako naiđete na krompir po povoljnoj ceni slobodno ga kupite i zamrznite, ali da bi bio ukusan potrebno ga je najprije skuvati...

Bilo da ste kupili previše krompira, ne želite da bacate hranu ili ste naišli na akciju, dobro je znati da krompir možete i smrznuti. Najbolji način za to je da ga najpre isečete pa skuvate jer će tako zadržati svoj ukus i teksturu.

Povezano

Krompir najprije oljuštite i isecite na željeni oblik – na kriške, štapiće ili kockice. Ako niste sigurni kako ćete ih koristiti onda je najbolje nasećina veće komade.

Zagrejte veliki lonac vode pa dodajte pripremljeni krompir i kuvhajte dok ne počne da mekša, ali se još ne raspada, otprilike 3 do 5 minuta za manje komade ili 4 do 7 minuta za veće komade. Tačno vreme zavisi od veličine komada krompira. Vodu nemojte soliti.

Zatim ohladite i osušite krumpir: procedite krompire i prebacite ih u posudu s hladnom vodom i nekoliko kockica leda kako biste odmah zaustavili kuvanje. Nakon nekoliko minuta ponovno ocedite krompir i protresite cediljku kako biste uklonili višak vode. Možete ih osušiti i papirnim ubrusom.

Stavite krompire na veliki pleh za pečenje, raširite ih tako da se ne dodiruju i stavite u zamrzivač na 6 do 12 sati ili dok se svaki komad ne smrzne. Nakon toga pakujte krompir. Izvadite komade krompira i stavite ih u plastičnu kesicu ili posudu koja se može hermetički zatvoriti. Tako zamrznuti krompir trajaće do tri meseca, piše Pun kufer.

Komentari

Vaš komentar