Koliko preporuka Mišlena znači za restorane?

Lifestyle 20. dec 202118:182 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Na mapi najboljih kulinarskih destinacija u svetu od 7.  decembra je i srpska prestonica. Nijedan restoran nije dobio Mišlenovu zvezdu, ali se više njih našlo u prestižnom Mišlenovom vodiču.

Zašto, za sada, u Srbiji nema restorana sa, u svetu najvećim priznanjem za kulinarstvo i koliko sama preporuka znači?

Generalni sekretar Kulinarske federacije Srbije Nikola Vuksanović kaže za N1 da je došao vodič a da zvezda nije došla, ali da je i to dobro, jer je Srbija time ušla u „premijer ligu“ – najbolju svetsku ligu kuvara. Ko će u njoj opstati zavisi i od pojedinaca i od kolektiva, navodi.

Kako prenosi, na sajtu Mišlena piše da je jedan od beogradskih restorana dobio priznanje mali mišlenko, Michelin Bib Gourmand, a jedan je istaknut za svoju održivu gastronomiju – što znači da u svom konceptu poslovanja ima i proizvodnju prehrambenih proizvoda, i još 12 restorana koji su preporuka Mišlenovih inspektora. Oni na godinu dana dolaze i proveravaju kako se tržište ponaša, pa ćemo videti šta će se desiti u narednoj poseti inspektora, dodao je.

Da biste ušli u Mišlenov vodič, kaže sagovornik N1, potrebno je da steknete neku reputaciju, imidž lokalne zajednice, grada, lokalnih kritičara, to su preduslovi. Mnogi ostali kriterijumi se ipak ne znaju, ali u tome je draž, navodi on.

Mišlenov vodič, podseća sagovornik N1, je nastao 1900, prva zvezdica je objavljena tek 1925. godine, a za drugu se čekalo do 1931.

Kaže da inspektori obraćaju pažnju na francusku komponentu u svakom restoranu, jer na taj način žele da zaštite svoju gastronomsku kulturnu baštinu i svoj vodič, pa da je potrebno da i naši restorani imaju po nešto tako na tanjiru tako, ne kod svakog jela, ali da to bude prepoznatljivo.

Detaljnije u videu. Razgovarala Ksenija Pavkov.

Komentari

Vaš komentar