Koliko dugo alkohol ostaje u vašem telu?

Lifestyle 01. avg 202215:492 komentara
Podeli:
piće
Izvor: Pixabay

Koliko dugo alkohol ostaje u vašem telu zavisi od starosti, težine, da li ste nedavno jeli, konzumirali neke lekove, da li imate neku bolest jetre i koliko je vremena prošlo između dva pića.

Zbog svih tih faktora, čaša piva može ostati u organizmu jedne osobe duže nego što će ostati u telu neke druge, piše Yahoo.

Sposobnost razgradnje alkohola usporava se kako starite. Alkohol će imati pojačane učinke na one s manjom težinom i manje telesne veličine.

Ako pijete na prazan želudac, učinci alkohola takođe mogu biti pojačani. Različiti lekovi u kombinaciji s alkoholom mogu imati opasne nuspojave.

Svi postojeći problemi s jetrom mogu da naškode vašoj sposobnosti prerade alkohola. Učinke alkohola povećaće i prekomerno opijanje u kratkom razdoblju, tvrde health.clevelandclinic.org i healthline.com.

Procenjuje se da za varenje jedne čašice alkoholnog pića treba oko sat vremena, za pola litre piva dva sata, za čašu vina tri, a za nekoliko pića moglo bi da bude potrebno i više sati, navodi healthline.com.

Američki Nacionalni Institut za alkoholizam i zloupotrebu alkohola procenjuje da je potrebno tri sata da bi se jedno piće izbacilo iz vašeg organizma, malo više od četiri sata za izbacivanje dva pića, oko šest sati za tri pića, a sedam sati za četiri pića. Ipak, to zavisi od prethodno navedenih činilaca.

Koliko dugo testovi otkrivaju alkohol?

Prisutnost alkohola može se otkriti testom urina, daha, pa čak i u kosi, piše healthline.com. Alkohol se može izmeriti putem urina između 12 i 48 sati ili čak 80, zavisno od toga koliko je napredno testiranje. Klasični alkotest pomoću daha otkriva alkohol unutar 24 sata, navodi healthline.com.

Health.clevelandclinic.org pojašnjava da alkohol može biti otkriven u korenu vaše kose čak i do 90 dana nakon što je neko prestao da pije.

Komentari

Vaš komentar