Koliko često treba prati odeću? Dermatološkinja iznenadila odgovorom

Lifestyle 08. dec. 202108:102 komentara
Podeli:
mašina za veš
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Ako radite od kuće, verovatno možete da nosite istu odeću četiri dana, osim ako se, naravno, jako znojite, onda odevne predmete treba da perete češće. Iako je proces pranja odeće svakodnevni zadatak za koji smo uvereni da smo savladali tokom godina, očigledno postoji i ispravan način. Perete li svoju odeću nakon svake upotrebe? Ili samo stoji na toj jednoj stolici?

Novi TikTok video otkrio je koliko često bi trebalo da perete sve, od majica do odeće za spavanje, a da istovremeno pazite da se to radi na održiv način, jer jedno pranje može da potroši od 15 do 45 litara vode,  piše The Sun.

Dermatološkinja Eni Gonzalez. na društvenim mrežama poznata pod nikom @brightly.eco, podelila je snimak u kom je objasnila da, ako ne peremo odeću dovoljno često, može doći do raznih neugodnih stanja kože, kao što su bubuljice ili osip koji svrbi.

“Naša koža ponovno apsorbuje sve ulje na našoj odeći, a ulje začepljuje pore i uzrokuje akne na telu”, objašnjava Gonzalez i dovodi do konačnog pitanja – koliko često prati odeću kako bi se sprečio razvoj bakterija?

@brightly.ecoLink in bio to discover more! #ecofriendly #ecofriendlyliving #sustainability #momhacks #laundryroom #laundryhacks #lowwaste #zerowaste #ecotips♬ Inspirational – Lowwfy

Ako radite od kuće, verovatno možete nositi istu odeću četiri dana, osim ako se, naravno, jako znojite. Predmete, poput čarapa i donjeg veša, koji su u vrlo direktnom kontaktu s kožom, potrebno je prati češće. Jedini izuzetak su grudnjaci – oni moraju da se peru tek nakon što ste ih nosili do četiri puta.

Ostale svakodnevne komade odeće u redu je staviti u mašinu nakon drugog ili trećeg nošenja. To uključuje haljine, šorceve i pantalone. Isto važi i za odeću za spavanje – Gonzalez preporučuje pranje naše pidžame nakon treće upotrebe, prenosi Večernji list.

Komentari

Vaš komentar