Koje voće najbolje utiče na pamćenje

Lifestyle 03. maj 202215:00
Izvor: Shutterstock

Bobičasto voće nije samo izvor vitamina i dijetalni desert, već i pravi prirodni stimulans za naš mozak. U redovima koje slede otkrijte na koju bobicu obratiti posebnu pažnju ako želite da poboljšate koncentraciju, pamćenje i brzinu razmišljanja.

Prema rečima nutricioniste i pisca Tobija Amidora, najbolja bobica koja poboljšava rad mozga je borovnica.

„Studije pokazuju da kozumiranje borovnica pomaže u održavanju zdravlja mozgaˮ, kaže stručnjak sajta Eat This, Not That.

Štaviše, prema Amidoru, borovnice „smanjuju rizik od kognitivnih oštećenja povezanih sa starenjem – demencije i Alchajmerove bolesti”, piše Marie Claire Russia, a prenosi City Magazine.

Koristan je i sok od ovog bobičastog voća. Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, pijenje soka od divlje borovnice tokom 12 nedelja potvrdilo je poboljšanje funkcije pamćenja kod starijih ljudi. Prema autorima studije, uključivanje borovnica u ishranu „pozitivno utiče na sposobnost razmišljanja i rasuđivanjaˮ.

Osim toga, rezultati studije objavljene u časopisu Neural Regeneration Research Journal pokazali su da borovnice na dnevnom jelovniku povećavaju protok krvi u ključna područja mozga. Dakle, ova bobica podstiče pamćenje i koncentraciju.

Borovnice su korisne, ne samo za mozak.

„Bobičasto voće sadrži mnoge hranljive sastojke, uključujući: vlakna, vitamine K i C, mangan i fitonutrijente zvane polifenoli“, kaže Tobi Amidor.

Sve to čini borovnice prirodnim lekom za poboljšanje rada srca. Prema jednoj studiji, šoljica svežih borovnica dnevno ima pozitivan učinak na nivo „dobrogˮ holesterola u krvi, smanjujući rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Zbog visokog sadržaja vlakana, borovnice takođe mogu pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi i smanjenju telesne težine. Stoga, ova namirnica je idealna za dijetalne smutije i deserte.

Borovnice su možda najbolji, ali ne i jedini prirodni „dodatakˮ za poboljšanje funkcije mozga među voćem. Nutricionisti takođe savetuju da se obrati pažnja na nar (posebno sok), pomorandžu i brusnice.

Komentari

Vaš komentar