Ko je žena na žigu lične karte?

Lifestyle 29. apr. 202211:329 komentara
Podeli:
Lična karta hologram, statua
Izvor: N1

Koliko ste puta pročitali broj lične karte, a pitanje je da li ste uočili da se preko njega nalazi žig i u njemu ženska statua. Kada bi vas neko pitao šta se nalazi na vrhu kupole zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici u Beogradu moguće je da se ne biste setili, iako ste mnogo puta upravo tu bili zaglavljeni u saobraćajnom špicu. Kako je objavio RTS, u pitanju je naša verzija Kipa slobode.

Statua koja nosi naziv „Srbija“ nalazi se na vrhu zgrade Vlade Srbije, a silueta statue nalazi se i u našim novčanicama, kao i na žigu lične karte, preosi RTS.

Bronzana statua na vrhu zgrade Vlade jedno je od najstarijih dela vajara Đorđa Jovanovića, visoko tri metra i teško skoro tonu, a izlivena je 1927. godine u Pragu.

Nekada je ova zgrada, izgrađena po projektu čuvenog arhitekte Nikolaja Krasnova, pripadala Ministarstvu finansija Kraljevine Jugoslavije. Zato je doskora postojala dilema da li je pravi naziv statue Jugoslavija ili Srbija.

"Pitanje zvaničnog naziva, znate, to je skulptursko delo koje ukrašava jedno arhitektonsko delo, ali pošto je postavljeno u vreme Kraljevine Jugoslavije, onda je verovatno, jer bilo bi neobično da se govorilo Srbija. Verovatno se govorilo da simbolizuje Jugoslaviju, jer to je vreme Kraljevine Jugoslavije i službena doktrina je bila da u državi živi jedan, jugoslovenski narod", rekao je za RTS istoričar Nebojša Damnjanović.

Izvor : N1

Godine 1938. dozidan je sprat na Ministarstvu finansija sa kupolom i na vrh je postavljena statua sa likom lepe žene, koja u desnoj ruci drži krunu. Nema tačnih podataka o tome ko je ona, ali se pretpostavlja da je Zagorka Cvjetičanin bila model vajaru Đorđu Jovanoviću.

Da ova statua simbolizuje Srbiju, potvrđuje i naš najvažniji lični dokument. Ako pogledate svoje lične karte, videćete žig u pozadini ispod podataka.

"Sama skulptura oličava, personifikuje Srbiju u punom značenju i smislu – zemlju, narod, celu istoriju, sve što čini Srbe Srbima i Srbiju Srbijom. Naravno, kada se kaže Srbija, onda se tu podrazumevaju i građani drugačijeg porekla, ali ako nismo svi Srbi, svi smo građani Srbije", kaže istoričar Damnjanović.

Ovo umetničko delo nije uvek izgledalo ovako. Prema poznatoj priči, komunisti su posle Drugog svetskog rata isekli skulpturu, odsekli devojci ruku i umesto krune zavarili drugu ruku koja drži baklju. Zbog toga ova bista podseća na Kip slobode u Njujorku.

Komentari

Vaš komentar