Kako prati džempere, a da ostanu mekani

Lifestyle 08. nov 202223:081 komentar
Izvor: Shutterstock

Pronašli ste džemper koji je savršeno mekan i topao. Ali, nakon što ga kupite i operete, nije ni približno tako lep kao pre.

Ili ste ga možda oprali i nosili nekoliko puta i primetili da je postepeno počeo da gubi mekoću zbog koje ste se i zaljubili u njega, kako prenosi Večernji.

U oba slučaja, nikad nije zabavno kad tako voljena majica izgubi svoju mekoću. Ipak, postoje stvari koje možete učiniti da se to ne dogodi. Iako se sve tkanine menjaju nakon uzastopnog nošenja i pranja, pravilna nega vaših džempera može da smanji trošenje i habanje i produži im vek trajanja.

Koristite pravi deterdžent

Postoji bezbroj deterdženata na izbor. Postoje različiti brendovi, različite formule, različiti mirisi… Mnogi ljudi odluku o tome šta će koristiti zasnivaju isključivo na ceni ili mirisu, ali to nije uvek najbolja opcija.

Ako želite da zadržite svoj omiljeni džemper mekim i da mu produžite vek trajanja, trebalo bi da koristite blagi deterdžent za pranje rublja. Takođe morate da budete sigurni da koristite taj deterdžent prema preporukama proizvođača.

Uklonite mrlje na pravi način

Koliko god bili pažljivi, mrlje su samo deo života. Kada morate da uklonite mrlje sa košulje, svakako to učinite na pravi način. Većina proizvoda za uklanjanje mrlja je oštra i zapravo može da ošteti tkaninu dok uklanja mrlju.

Umesto da koristite jake hemikalije za čišćenje, razmislite o isprobavanju nekih prirodnih lekova za uklanjanje mrlja. Mnogo su sigurniji za vaše džempere, a mnogi od njih deluju čak i bolje od skupih proizvoda za uklanjanje mrlja.

Nemojte koristiti omekšivač

Korišćenje omekšivača je sjajan način da vaš džemper ostane mekan, zar ne? Nažalost ne. Omekšivači rublja imaju tendenciju nakupljanja na odeći i zapravo je mogu učiniti manje mekom.

Takođe mogu da oštete određena svojstva tkanina, pa ih je najbolje izbegavati.

Okrenite džemper naopako pre pranja

Pre nego što džemper stavite u veš mašinu, okrenite je naopako. To pomaže u zaštiti spoljne strane odeće od oštećenja, do kojih može doći tokom ciklusa pranja. Kad perete majice s kapuljačom na patentni zatvarač, obavezno ih zakopčajte.

To sprečava da se patentni zatvarač zaglavi tokom pranja. Za majice s kapuljačom na vezice razmislite o vezivanju uzice. To će sprečiti da se zapetlja ili izvuče.

Pokrenite dodatni ciklus ispiranja

Obično se svi bavimo očuvanjem vode. Ali, kada je reč o održavanju džempera lepim i mekanim, dodatni ciklus ispiranja je neophodan.

Provođenje džempera kroz dodatni ciklus ispiranja osigurava uklanjanje svakog traga deterdženta, a osiguravanje da je sav deterdžent ispran važan je korak kada se radi o tome da vaš džemper ostane mekan.

Preskočite sušilicu

Baciti džemper u sušilicu verovatno se čini kao odličan način da osigurate da ostane lep i mekan, ali to zapravo može da učini više štete nego koristi. Sušenje na vazduhu je mnogo bolja opcija, jer je nežnije za tkaninu.

Pomaže da runo ostane lepo i mekano bez upotrebe hemikalija, poput onih koje se nalaze na posteljini za sušenje.

Komentari

Vaš komentar