Kako možete da otkrijete da li se prekomerno znojite

Lifestyle 18. avg 202222:52
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Kada je uobičajeno da se mnogo znojimo, a kada je to simptom nekog zdravstvenog problema?

Znojenje je prirodan proces našeg tela, koji igra veliku ulogu u njegovom hlađenju, ali i eliminaciji toksina iz organizma. Međutim, prekomerno znojenje ponekad je zaista prilično neprijatno, a ponekad je i znak bolesti za koju nismo ni znali da je imamo, piše Aktivni.si, a prenosi City Magazine.

Kad je znojenje normalno?

Količina znoja, koja važi za uobičajenu, prilično je promenljiva i zavisi od pojedinca i njegovog načina života. Telo proizvodi veću količinu znoja kada je napolju vruće, kada smo nervozni, imamo temperaturu ili smo fizički aktivni. Znojenje se ponekad javlja i kada jedemo začinjenu hranu.

Stoga, ako vežbate ili se bavite fizičkim radom, a pritom to radite na višim temperaturama, možete očekivati i da se više oznojite.

Šta je prekomerno znojenje?

Kada se znojimo mnogo više nego što je telu potrebno, to je prekomerno znojenje ili hiperhidroza. Oko 3% stanovništva pati od ovog problema. Pošto ljudi imaju različite potrebe za znojenjem, takođe je teško proceniti kada je znojenje zaista prekomrno. Imajući to u vidu, stručnjaci ipak navode neke znakove koji mogu ukazivati na to da se preterano znojite:

Znojenje se javlja čak i kada niste aktivni i nije vam vruće;

Količina znoja se naglo povećava iz neobjašnjivih razloga;

Znojite se mnogo više od drugih koji su podjednako aktivni pod istim uslovima;

Primećujete veliku količinu znojenja samo na određenim delovima tela.

Zašto se javlja prekomerno znojenje?

Često se dešava da se ne može pronaći uzrok prekomernog znojenja. Ponekad se fenomen može javiti zbog genetike, a u tom slučaju se prekomerno znojenje najčešće javlja tokom puberteta. Znojenje na dlanovima i stopalima može se javiti i kod mlađe dece.

Iznenadno prekomerno znojenje u odraslom dobu može biti posledica određenih zdravstvenih problema, lekova i promena u telu. Najčešći uzroci prekomernog znojenja su:

Frejev sindrom;

Uzimanje lekova za dijabetes, bolesti štitne žlezde i visok krvni pritisak, kao i nekih antidepresiva;

Razne infekcije;

Određene vrste raka;

Bolesti srca ili pluća;

Menopauza.

Prekomerno znojenje samo po sebi nije opasno, ali je još važnije obezbediti adekvatnu hidrataciju. Ako sumnjate da je znojenje posledica zdravstvenih problema, obratite se lekaru, koji će moći da vas posavetuje i naloži vam da uradite odgovarajuće testove.

Komentari

Vaš komentar