Kako da očistite posteljinu tokom leta, kada je podložnija bakterijama?

Lifestyle 01. jul. 202117:27 > 17:352 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Tokom leta bi trebalo češće da perete posteljinu, posebno čaršave i jastučnice. Tuširanje pre spavanja može donekle biti od pomoći, ali ako želite da smanjite neprijatan miris i količinu bakterija, najbolje je da perete posteljinu na nekoliko dana.

Vrući letnji meseci sa sobom donose neizdrživu toplotu i vlagu, što dovodi do prekomernog znojenja, čak i tokom spavanja.

Prema toksikološkinji Tonil Haris, posteljinu bi trebalo prati barem jednom nedeljno, prenose 24sata.hr.

“Postoji nekoliko različitih razloga zašto bi posteljinu trebalo češće da perete leti,”objašnjava ona. “Kao prvo, očigledno se više znojimo, što može dovesti do pojave mnogih bakterija i neugodnih mirisa. Pored toga, pošto alergeni poput polena mogu završiti u domu, češće pranje može sprečiti njegovo gomilanje,“ dodaje.

Ona smatra da bi to trebalo da bude dovoljno da držite podalje bakterije, mirise i alergene od sebe.

Na koji način čistiti prekrivače, krevet…

Kao i kod svih stvari, preporučuje se poštovanje uputstva sa deklaracije.

“Upotrebite nežni deterdžent za pranje posteljine, a zatim je osušite u sušilici na niskim temperaturama,” predlaže ona.

Povezano:

Za dubinsko čišćenje, Haris preporučuje usisavanje kreveta dva do tri puta godišnje kako biste se rešili bakterija i alergena. Takođe, možete posipati krevet tankim slojem sode bikarbone, ostavljajući ga da odstoji nekoliko sati pre usisavanja kako bi se uklonili mirisi.

“Ne zaboravite da okrenete krevet i usisate obe strane”, zaključuje ona.

Komentari

Vaš komentar