Jedina hrana koja obezbeđuje sve hranljive materije

Lifestyle 15. mar. 202210:073 komentara
Podeli:
Hrana
Izvor: Pixabay

Možda ste i vi nekad pomislili da biste mogli da živite na jednoj namirnici - obično je to neka koju mnogo volite. Razmišljate u potpuno pogrešnom pravcu.

Izbor da jedete samo jedno voće, povrće ili žitarice doveo bi do otkazivanja organa, dok bi konzumiranje samo mesa na kraju primoralo vaše telo da „žvaće“ sopstvene mišiće, upozoravaju stručnjaci, piše Nova.rs.

Nijedno povrće nema svih devet esencijalnih aminokiselina koje su ljudima potrebne za izgradnju proteina koji čine naše mišiće, objasnila je Džo En Hatner, konsultantkinja za ishranu na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford i bivša portparolka Američkog udruženja dijetetičara.

Bez svih aminokiselina, vaša kosa počinje da svetli, nokti postaju mekani, vaše mršavo telo pati, piše Live Science.

"To se ne odnosi samo na vaše mišiće, već i na vaše srce i druge organe", a, na kraju, vaše srce se toliko stisne da umrete.

Jedenje samo jedne vrste ugljenih hidrata - samo hleba ili testenine, na primer - takođe uzrokuje otkazivanje organa, zbog nedostatka aminokiselina. Osim toga, dobili biste skorbut, užasnu bolest izazvanu nedostatkom vitamina C, koja se javlja nakon jednog do osam meseci nedostatka ovog vitamina i kreće od letargije i kostobolje, a završava gnojnim ranama, žuticom, groznicom, gubitkom zuba i smrću.

Život samo na mesu takođe bi bio ćorsokak. Pored nedostatka vitamina C, većina mesa sadrži vrlo malo ugljenih hidrata — lako dostupnih paketa energije koji su vašem telu stalno potrebni za obavljanje čak i najmanjih zadataka.

Ipak, kako piše "Nova.rs", postoji jedna "namirnica" koja ima sve: ona koja održava bebe u životu.

"Jedina hrana koja obezbeđuje sve hranljive materije koje su ljudima potrebne je ljudsko mleko", rekla je Hatner. "Majčino mleko je potpuna hrana. Možemo dodati čvrstu hranu u ishranu odojčeta u prvoj godini života da bismo obezbedili više gvožđa i drugih hranljivih materija, ali u ljudskom mleku ima svega po malo."

Opširnije na "Nova.rs".

Komentari

Vaš komentar