Jedan od najvećih mozaika na svetu otkriven u Jerihonu na Zapadnoj obali

Lifestyle 29. okt. 202110:402 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/Mohamad Torokman

Palestinske vlasti prikazale su u gradu Jerihonu na Zapadnoj obali jedan od najvećih podnih mozaika u svetu, posle restauracije koja je trajala godinama.

Nalik na tepih, veliki mozaik prekirva 836 kvadratnih metara u Palati Hišam, islamskom zamku iz doba Omajada u osmom veku.

Na mozaiku se vide lav kako napada jelena, što simboliše rat i dve gazele, simbol mira, te cvetni i geometrijski dizajni.

Palata Hišam bila je zaboravljena godinama, dok nije ponovo otkrivena u 19. veku i istraživana tridesetih godina prošlog veka, kada je ispod prašine otkriven mozaik.

Zdanje je ipak ostalo zanemareno do pre pet godina, kada je zatvoreno za posetioce i pokrenuta restauracija koju je finansirao Japan sa 12 miliona dolara.

„U mozaiku je preko pet miliona komadića kamenja iz Palestine u prirodnoj i karakterističnoj boji“, rekao je Salah Tavafša, podsekretar u palestinskom ministarstvu turizma i antikviteta.

On je izrazio nadu da će palata kraj Mrtvog mora, koja prekriva područje od 60 hektara na kome su kupatila i poljoprivredno imanje, privući turiste u Jerihon, prenose izraelski mediji.

Dinastija Omajada trajala je od 660. do 750. godine.

Komentari

Vaš komentar