Japanska trešnja već procvetala, najranije u poslednjih 70 godina

Lifestyle 31. mar. 202108:45
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Kiichiro Sato

Cvetanje japanske trešnje ove godine počelo je najranije u poslednjih 70 godina, a stručnjaci navode da su najverovatniji uzrok klimatske promene.

Cvetanje trešnje prati Japanska meteorološka agencija skoro 70 godina, a zabeležila je da je prva trešnja ove godine procvetala u Kjotu 26. marta.

Slični rekordi zabeleženi su u više od desetak gradova širom zemlje.

Trešnjin cvet „sakura“ obično cveta u aprilu, kada Japan slavi početak nove školske i poslovne godine. Ipak, sada većina drveća procveta pre prvog dana škole.

Neki smatraju da je ovo najranije cvetanje ikada, sudeći po zapisima iz istorijskih dokumenata, dnevnika i knjiga poezije iz Kjota.

Naučnik za zaštitu životne sredine Osaka Iasuiuki Aono, koji prati takve dokumente, rekao je da je najranije cvetanje pre ove godine bilo 27. marta 1612, 1409. i 1236. godine.

„Možemo reći da je to najverovatnije zbog uticaja globalnog zagrevanja“, rekao je zvaničnik Japanske meteorološke agencije Shunji Anbe.

Agencija prati 58 „referentnih“ stabala trešnje širom zemlje, a ove godine njih 40 je već dostiglo vrhunac cvetanja, njih 14 u rekordnom roku.

Cvetanje traje obično dve nedelje od pojave prvog pupoljka.

Sakura je vekovima uticala na japansku kulturu i redovno je pominjana u poeziji i književnosti, a smatra se simbolom života, smrti i ponovnog radjanja.

Komentari

Vaš komentar