Izraelu vraćen redak ukradeni novčić vredan milion dolara

Lifestyle 14. sep 202216:351 komentar
Izvor: Israel's Antiquities Authority via AP

Nakon gotovo 20 godina potrage na raznim kontinentima i angažmana brojnih detektiva pronađen je redak novčić iz 69. godine nove ere vredan milion dolara, koji je konačno vraćen Izraelu.

Reč je o srebrnom novčiću bogatom simbolikom, koji čini deo istorije, jer je iskovan za vreme jevrejskog ustanka pre gotovo 2000 godina.

Ukraden je u Izraelu 2002. godine, ali na kraju je ipak pronađen i vraćen zemlji iz koje potiče.

Saga je započela kad je Izraelska uprava za starine (IAA) od obaveštenih izvora doznala da su novčić iskopan u dolini Ela, južno od Jerusalima uzeli Palestinci.

IAA je potom proveo petnaest godina nastojeći da locira i pronaći novčić koji je prošao kroz brojna ilegalna tržišta antikviteta Izraela, Jordana i Velike Britanije.

Na kraju je izvezen u Sjedinjene Države gde je ponuđen na aukciji održanoj u Denveru u Koloradu 2017. godine.

IAA je upozorio američke vlasti na pronađeni novčić, nakon čega je pokrenuta istraga. U njoj je učestvovalo i Odeljenje za trgovinu antikvitetima okružnog tužitelja Menhetna (ATU), koji je izdao sudski nalog o povratu novčića Izraelu.

Vredan deo istorije predat je kancelariji okružnog tužioca Menhetna, a prisustvovali su američki i izraelski zvaničnici, među njima je bio i izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan.

„Danas se pridružujemo svojim partnerima da bismo vratili neverovatno redak deo izraelske istorije, novčić od četvrtine šekela, simbol nezavisnosti iz vremena rimske prisutnosti na području današnjeg modernog Izraela“, rekao je okupljenima agent koji je vodio deo američke istrage Riki Patel.

Srebrnjak sa utisnutim jevrejskim motivima jedan je od samo četiri identična za koja se zna da postoje. IAA ga je datirala u 69. godinu nove ere – četvrtu godinu jevrejskog Velikog ustanka.

Kovanje takvog novčića zapravo je značilo „proglašenje nezavisnosti Jevreja u zemlji Izrael“, rekao je Ilan Hadad iz IAA.

Veliki ustanak bio je pobuna Jevreja Judeje protiv represivne vladavine Rimljana, koji su vekovima ranije okončali jevrejsku nezavisnost na tom području.

Komentari

Vaš komentar