Italijanski Robinzon Kruso primoran da napusti ostrvo koje je čuvao 32 godine

Lifestyle 04. maj. 202114:12 > 15:5414 komentara
Podeli:
Izvor: Daniel SLIM/AFP

Italijan Mauro Morandi 1989. godine odlučio je da ostavi sve i nastanio je pusto italijansko ostrvo Budeli.

Zaključavanje koje je donela pandemija koronavirusa nije bilo ništa za Maura Morandija. Posle tri decenije “samostalnog života” na nenaseljenom ostrvu Budeli (između Sardinije i Korzike), nekoliko meseci izolacije nije predstavljalo nikakav izazov. Kao deo “negostoljubivog” arhipelaga, ovaj čovek je navikao da živi sam, piše muyinteresante.com.mx.

Morandi je na ostrvo stigao slučajno. Jednog dana 1989. godine iz lokalnih medija je čuo da je čuvaru ostrva dosta svega i da odlazi. Nešto ga je vuklo, pa je otišao na zapad zemlje kako bi pronašao nenaseljen raj, koji je kao nacionalni park Italije, imao netaknute plaže sa pogledom na Mediteran.

Bez porodice i obaveza u kontinentalnoj Italiji, odlazak na pusto ostrvo nije se činio kao ludost. Posebno sa 50 godina, nakon dužeg perioda samovanja. Posle života koji je posvetio pozivu profesora fizičkog u Modeni, odlučio je da kupi čamac i otisne se na put.

Kada se pojavio kao zamena čuvara, imao je kvadratni kilometer samo za sebe. Arhipelag nije napuštao više od tri decenije.

Ostrvu Budeli se može pristupiti samo uz posebnu dozvolu italijanske Vlade. Na njenim obalama žive posebne vrste mediteranskih korala, posebno na plaži Rosa gde se mogu pronaći školjke samo na ovom mestu u celoj Italiji.

U nameri da se očuva prirodna lepota ostrva, godinama je zaštićeno područje. Zato su lokalne vlasti Sardinije sve vreme tokom njegovog boravka na ostrvu pokušavale da “izbace” Morandija, jer on nikada nije imao zvaničnu dozvolu za boravak na ostrvu. Ipak, njegov rad na očuvanju ostrva i nedostatak čuvara-eksperta, omogućavali su mu boravak.

Prošle su decenije tokom kojih je čuvao plaže od turista sve dok posle 32 godine Morandi nije izbačen sa ostrva. Na svom profilu na Fejsbuku je napisao da mu se dvadeset godina bori protiv onih koji žele da ga oteraju.

È una 20ina di anni che lotto contro chi mi vuole mandare via, anche se sostenuto , psicologicamente e non solo da…

Posted by Mauro Morandi on Sunday, April 25, 2021

Čini se da se istorija ponavlja: kao I prethodni čuvar, Morandi se umorio od borbe protiv inicijative da se na netaknutom ostrvu grade kuće.

Komentari

Vaš komentar