„Halal vino“ u Novom Pazaru podelilo građane

Lifestyle 30. sep 202213:085 komentara
Izvor: Shutterstock

Pripadnicima islamske veroispovesti strogo je zabranjeno konzumiranje alkohola. Međutim poslednjih godina za one koji bi voleli da popiju po koju čašu nekog alkoholnih pića, pojavila se alternativa, pa su se na tržištu već duži niz godina u ponudi pronašla raznovrsna bezakoholna piva koja u sebi, prema tvrdanjama proizvođača, nemaju ni jedan procenat alkohola. Jedan lokal u centru Novog Pazara, otišao je korak dalje, pa je od pre neki dan u svojoj bogatoj ponudi pića pred bezalkholnih piva uvrstio i Halal vino, javlja Nova.rs.

Halal sertifikat u Srbiji ali i svetu obično izdaju institucije pri Islamskoj zajednici, ili insitucije koje o tome odlučuju na osnovu konsenzusa islamskih učenjaka, kako bi vernicima islamske veroispovesti olakašali odabir koje namirnice su im dozvoljene za konzumiranje a koje to nisu, odnosno koje su haram (strogo zabranjene u Islamu).

Vino Francuskog proizvođača Le Petit Beret od pre nekoliko dana stiglo je na tržište naše zemlje, a prvi objekat u kojem se ovo vino prodaje nalazi se u Novom Pazaru. Pored vina, ova kompanija prozivodi i piva, šampanjce i ostale proizvode sa 0.0 procenta alkohola u sebi.

„Radi se o organskom, veganskom vinu koje je bezalkholno i koje je sto posto prirodno, bez ikakvih dodatnih primesa. Fabrika je osnovana 2012. godine u Francuskoj, a vlasnik je takođe pripadnik islamske veroispovesti. “ rekao je jedan od distributera ovog vina u kratkoj izjavi Nova.rs.

Jedan od menadžera lokala u centru Novog Pazara u kojem se prodaje halal vino, rekao je da pored bezalkoholnih vina, piva i šampanjaca ovaj lokal uskoro planira da u svojoj ponudi uvrsti i halal viski.

Vest o prodaji halal vina, kao da je zapalila društvene mreže, pa su se na novopazarskim portalima pronašle na stotine komenatara vezanih za ovu temu, dobar deo građana protivi se uvođenu ovog napitka u ponudu kafića i restorana u Novom Pazaru, dok sa druge strane dobar deo građana smatra da nema nikakvog problema u uvođenju “halal vina“ u ponudu s obzirom na to da se radi o piću u kojem nema alkohola.

Nova.rs kontaktirala je zamenika sandžačkog muftije Muhamed efendiju Demirovića. O tome kakav je stav Islamske Zajednice Srbije po ovom pitanju opširnije na Nova.rs.

Komentari

Vaš komentar