Gorile iz zoo vrta u San Dijegu oporavljaju se od kovida-19

Lifestyle 26. jan. 202109:482 komentara
Podeli:
Ken Bohn/San Diego Zoo Global/Handout via REUTERS

Grupa gorila u zoološkom safari parku u San Dijegu oporavlja se od izbijanja kovida-19 od kojeg je obolelo nekoliko od ukupno osam gorila, objavio je zoo vrt.

Gorile su počele da se osećaju loše 6. januara, kad su dve gorile počele da kašlju, navodi se u izjavi zoološkog parka.

Test iz izmeta urađen 11. januara pokazao je da je nepoznat broj gorila zaražen virusom koji izaziva kovid-19, a verovatno su ga dobile od radnika parka koji je bio asimptomatski.

Soj kojim su zaražene „nov je, vrlo zarazan soj koronavirusa, nedavno identifikovan u Kaliforniji“, navodi zoološki park.

Nakon dijagnoze, gorile su zajedno stavljene u karantin u parku.

Najstarijem, 48-godišnjem gorili Vinstonu dijagnostikovana je upala pluća i srčana bolest, objavio je vrt.

Lečen je lekovima za srce, antibioticima i terapijom antitelima protiv kovida-19 iz zalihe koja nije dopuštena za upotrebu kod ljudi.

„Veterinarski tim koji je lečio Vinstona veruje da su antitela možda doprinela njegovoj sposobnosti da prevlada virus“, rečeno je iz zoološkog vrta.

Zoološki park takođe planira da koristi verziju vakcine protiv kovida-19 koja nije namenjena ljudima za zaštitu životinja u zoološkom vrtu u San Dijegu i safari parku u zoološkom vrtu u istom gradu.

Član osoblja za kojeg se veruje da je zarazio životinje nosio je zaštitnu opremu i sledio sigurnosne protokole protiv kovida-19, saopšteno je.

Komentari

Vaš komentar