Glavobolja za Huana Karlosa I: Konobar iz Katalonije tvrdi – ja sam sin kralja

Lifestyle 03. jul 202121:094 komentara
Podeli:
Huan Karlos I, španski kralj
Izvor: JOHN THYS/Belga/AFP

Čovek koji služi pića u jednom lokalu u Kataloniji ima veoma zanimljivu priču - Albert Sola tvrdi da je sin bivšeg španskog kralja Huana Karlosa I. Veći deo svog života proveo je istražujući, kako se čini, svoju modernu bajku.

Njegova priča počinje od detinjstva, kada su ga kao siroče odgajili seljaci na jednom mediteranskom ostrvu, odakle je odveden u Barselonu. Bilo je glasina o njegovom plemićkom poreklu, šaputalo se. Kasnije je došao jedan tajni agent i ponudio mu da prikupi “tragove” o njegovom poreklu, piše NewYorkTimes.

Zaključak do koga se došlo bio je kraj bajke.

Povezane vesti:

“Prilično je jednostavno: Ja sam sin kralja”, rekao je Sola noseći čaše vine gostima lokala u mestašcu od 10.000 stanovnika u planinama Katalonije, severoistočnom delu Španije na granici sa Francuskom.

Kraljevska porodica već „ima“ Leandra od Burbona, vanbračnog sina kralja Alfonsa XIII (dede Huana Karlos I) i glumice Karmen Ruiz. On je uspeo da ostvari pravo da koristi titulu princa, nakon što je objavio memoare pod nazivom “Kraljevsko kopile” 2002. godine.

Tvrdnja Sole dodaje još jednu glavobolju kralju Huanu Karlosu I, koji se 2014. godine, okružen skandalima, odrekao prestola. Prošle godine je potpuno nestao da bi se potom pojavio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima usred istrage o njegovim finansijama. Od tada je platio veliku količinu zaostalog poreza.

Sola je decenijama uznemiravao čoveka za koga tvrdi da mu je otac pismima upućenim Kraljevskoj palati, televizijskim intervjuima, knjigom, zahtevima za DNK test koji nije odobren, tužbom za očinstvo koja je odbačena, a tu su i anegdote koje priča gostima bara koji ga znaju kao “monarha”.

Ali, da li je to sve istina? U njegovoj kući se nalazi kutija puna dokumenata u vezi sa ovim slučajem, od kojih dva “traga” privlače pažnju.

Jedan je genetski test urađen sa Belgijankom Ingrid Sartiau, koja poput Sole tvrdi da joj je Huan Karlos I otac. Test, potvrđen kao autentičan od strane laboratorije koja ga je uradila, pokazuje da je najverovatnije da su njih dvoje brat i sestra po ocu.

Drugi je izvod iz matične knjige rođenih, koji ukazuje da je rođen 1956. godine, od oca Huana Karlosa što bi značilo da je ovaj konobar prvenac bivšeg kralja i prema tome, da je sudbina bila drugačija, bio bi španski kralj.

“Ovo je slučaj koji bi mogao da bude problem za monarhiju”, rekla je Rebeka Kintans, španska književnica i autorka jedne od biografija Huana Karlosa I.

Na izvestan način, slučaj “Sola” je stvar njegovog porekla koliko i prošlosti Španije.

Komentari

Vaš komentar