Ekološki aktivisti se zalepili za sliku u Nacionalnoj galeriji u Londonu

Lifestyle 04. jul 202220:371 komentar
Podeli:
galerija london aktivisti
Izvor: CARLOS JASSO / AFP

Dvoje ekoloških aktivista iz pokreta "Samo zaustavite naftu" (Just Stop Oil) prekrili su poznatu sliku u Nacionalnoj galeriji u Londonu slikom na kojoj je idilični pejzaš masakriran fosilnim gorivima i zatim se zalepili za okvir slike.

Dvoje članova organizacije koja se zalaže za neposredni prekid svakog novog naftnog ili gasnog projekta zalepili su se za okvir slike britanskog slikara Džona Konstebla iz 1821. koja predstavlja kola na engleskom selu kako prelaze potok.

Pre nego što su se zalepili za okvir oni su prekrili delo novom verzijom gde je put umesto reke i avioni u nebu.

„Ova košmarna scena pokazuje kako će nafta uništiti naše selo“, navela je organizacija „Just Stop Oil“ u saopštenju.

U tekstu se navode reči Hane Hant, 23-ogodišnje studentkinje psihologije u Brajtonu koja je rekla da se aktivirala zbog 40 novih vladinih projekata sa fosilnom energijom, što je podatak koji često navode ekološke organizacije.

„Ova sllika delo je našeg nasleđa ali nije važnija od 3,5 milijardi muškaraca, žena i dece koji su već u opasnosti zbog klimatske krize“, rekao je 22-ogodišnji Eben Lazarus, student muzike.

Dvoje aktivista nisu bili uhapšeni, rečeno je agenciji Frans pres u policiji u Londonu.

Ta organizacija je sprovela nekoliko sličnih akcija prošle nedelje kada su se aktivisti lepili za okvire čuvenih slika u Londonu, Mančesteru i Glazgovu.

Juče su aktivisti nakratko upali na pistu u trci Formule 1 za Velike nagradu Velike Britanije u Silvertonu.

Krajem juna nezavisni izveštaj je ukazao na velike propuste u strategiji Londona za dostizanje svojih klimatskih ciljeva dok se zemlja obavezala da dostigne ugljeničku neutralnost 2050.

Od početka rata u Ukrajini vlada je revidirala svoju energetsku strategiju, jačanjem izvora energije iz nuklearnih pogona, vetra i sunca ali takođe i fosilnih goriva u Severnom moru da bi povećala bezbednost snabdevanja.

Komentari

Vaš komentar