Društvo za zaštitu ptica apeluje na građane da ne hvataju bele rode

Lifestyle 18. jan. 202114:04
Podeli:
Pixabay

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apelovali su na građane da im dojave ukoliko vide bele rode, kako bi se jedinke tih ptica selica, koje su ostale da prezime u Srbiji, evidentirale i adekvatno zbrinule u slučaju potrebe.

Građani se mole i da bele rode bez dozvole i prisustva stručnih institucija ne hvataju i ne uznemiravaju, jer time mogu da dovedu do iscrpljivanja ili povređivanja ptica.

Ukazano je da poslednjih godina Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije prima pozive od zabrinutih građana, koji zahtevaju da se bele rode koje tokom zimskih meseci borave u Srbiji zbrinu.

Tako je i ove zime, pa su u Leskovcu trenutno tri, u Zrenjaninu jedna, a u okolini Beograda najmanje četiri bele rode.

U gotovo svim slučajevima rode su viđene dok odmaraju na poljima, na krovovima kuća i drugih objekata ili na stubovima za prenos električne energije.

Podseća se da su bele rode prave selice koje već krajem leta odlaze put Afrike, a u ove krajeve vraćaju se tokom marta.

Razlog za njihovu, kao i za seobu većine ptica selica, jeste nedostatak hrane tokom hladnog dela godine. Omiljen plen roda, vodozemci, gmizavci i insekti nisu im dostupni u jesenjim i zimskim mesecima.

Međutim, ukazano je, rode uspevaju da im nađu zamenu.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije orintolozi decenijama unazad prate bele rode koje uspešno prezimljuju u Evropi, jer su naučile da pronađu drugačije izvore hrane, pa u nedostatku uobičajenog plena love glodare na poljima ili hranu traže na deponijama.

„Primera radi, u Španiji zimuju hiljade roda koje nalaze bogatu trpezu na smetlištima. I u Srbiji rode često posećuju deponije pored većih gradova“, kazao je izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.

Prema njegovim rečima, građani često pomisle da je ptica povređena i da nije sposobna da odleti na jug, zatim da joj je hladno i da nema šta da jede.

„Mi ih umirujemo i objašnjavamo da je to prirodan proces i da rode treba zbrinuti samo u slučajevima kada im je život zaista u opasnosti. Tada se obraćamo zavodima za zaštitu prirode čiji je to posao“, kazao je Ružić.

Komentari

Vaš komentar