Devet odličnih trikova za bolje pranje i održavanje veša

Lifestyle 11. avg. 202111:451 komentar
Podeli:
mašina za veš
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Sirće je jedna od retkih namirnica kojima rok trajanja gotovo ne može da prođe. Uz to, jeftino je i može se primenjivati na nebrojene načine. Postoje situacije u kojima sirće nikako ne bi trebalo koristiti, poput onih kada se radi s izbeljivačem, ali postoji i mesto na kojem je sirće nezamenjivo. To je naravno - mašina za veš. Miris sirćeta ne zadržava se na vešu pa nećete mirisati kao kiseli krastavac, a vaš veš će zablistati.

Povezane vesti

Ovo je devet načina na koje možete uključiti sirće u svoju rutinu održavanja veša.

Zaustavite smrad

Ponekad odeća zadrži neprijatan miris bez obzira na to što je tek oprana. S pola šoljice sirćeta koju ćete dodati u ciklus ispiranja, rešićete taj problem. Ipak, imajte na umu da sirće može da ošteti elastična vlakna odeće pa nemojte baš nakon svakog treninga odeću prati njime.

Čišćenje mašine

Ponekad je, uz odeću, čišćenje potrebno i samoj mašini. Ako je i vaša mašina poprimila miris koji vam se ne sviđa, natopite krpu sirćetom i obrišite gumu.

Da očistite celu mašina i uklonite naslage deterdženata, nalijte dve šoljice sirćeta i uključite mašinu da jedan ciklus pranja odradi prazna. Ako je baš prljava, napunite mašinu vrućom vodom, dodajte dve boce sirćeta i pustite da radi 10-ak minuta. Isključite mašinu i ostavite preko noći. Ujutro još jednom uključite mašinu da odradi ceo ciklus pranja.

Uklonite nabore na odeći

Svi smo to doživeli. Ponovno pokretanje ciklusa sušenja jer je odeća ostala predugo u mašini za sušenje i zgužvala se. Umesto toga, napunite bocu sirćetom i vodom u razmeri 1:3 i našpricajte nabore pre nego što ostavite odeću da se osuši na vazduhu. Dodajte i svoje omiljeno eterično ulje za svež miris.

Operite zavese s tuš kabine

Na zavesama s tuš kabine s vremenom se razviju fleke koje nije lepo videti. Lako ih je se rešiti. Zavesu s tuša ubacite u mašinu s nekoliko peškira. Dodajte pola šoljice deterdženta i pola šoljice sode u bubanj. Operite toplom vodom, a zatim dodajte jednu šoljicu sirćeta u ciklus ispiranja. Pre centrifuge, izvadite zavese iz mašine i obesite ih da se osuše.

Neka se zabeli i zablista

Ako je vaša bela odeća posivila, postoji rešenje. Šoljicu sirćeta pomešajte sa šoljicom, šoljicom i po vode iz slavine u veliki lonac. Prokuvajte, prebacite u kantu i dodajte belu odeću. Isperite i osušite nakon što se nakvasi preko noći.

Vratite peškirima moć upijanja

Normalno je da se moć upijanja peškira vremenom smanjuje. To se događa zbog omekšivača, sušenja u mašini i naslaga deterdženata kojima se peru. Da im vratite onaj početni osećaj, operite ih sirćetom. Umesto deterdženta, dodajte šoljicu sirćeta i operite ih vrućom vodom. Ponovite još jednom, ali s pola šoljice sode umesto deterdženta. Osušite kao i inače.

Zadržite boje

Da biste sprečili da boje izblede, natopite odeću u nerazređeno sirće na 15 minuta pre prvog pranja. Bonus: Ovo će uništiti prašinu i hemikalije koje bi se mogle nalaziti u odeći.

Popravite bluze koje su se smanjile

Ups! Niste se pridržavali uputstava za održavanje i vaša omiljena bluza je završila u vrućoj vodi ili sušilici i sada je – najmanja na svetu. Vratite je iz dečje veličine uz pomoć sirćeta. Prokuvajte sirće i vodu u razmeri 1:2 i “kuvajte” bluzu 25 minuta. Nakon toga nežno razvucite i ostavite da se osuši na vazduhu, savetuje Family Handyman.

Uklonite fleke od znoja

Žute fleke na ivicama i ispod pazuha mogu vas dovesti u nezgodnu situaciju. Napravite pastu od sode i sirćeta u razmeri 3:2. Nanesite na mrlje i ostavite da odstoji pola sata pre nego što operete.

Komentari

Vaš komentar