Da li znate zašto su banane uvek broj 1 na vagi u prodavnici?

Lifestyle 04. okt 202113:027 komentara
Podeli:
Izvor: piyabay.com

Od kako su se pojavile u prodaji, banane su tradiocionalno bile najprodavanije voće u prodavnicama, a ni danas se situacija nije previše promenila, o čemu svedoči podatak američkog trgovačkog diva Volmarta, koji je u 2015. naveo kako su banane u njihovim radnjama najprodavaniji proizvod godine.

Situacija i u drugim zemljama je slična, pa i u Srbiji. Banane su uvek u prvih pet najprodavanijih proizvoda u svakoj radnji, od male prodavnice sa svega nekoliko namirnica do velikih trgovačkih lanaca. Uz to, kada se oznakama za merenje pristupa abecednim redom, banane su takođe na vrhu liste. Naravno, proizvodi poput artičoke, ananasa ili avokada abecedno dolaze pre banana, ali zbog svoje popularnosti i učestalosti kupovanja, banane su zadržale broj 1 na vagi.

Zanimljivosti o bananama

Na svetu postoji hiljadu vrsta banana, a uzgajaju se u 150 različitih država. Banane nisu sezonsko voće jer se mogu uzgajati cele godine, a najviše banana konzumira se u Ruandi: 279 kg banana po glavi stanovnika.

Prehrambena industrija koristi skalu od sedam boja kako bi utvrdila zrelost banana, neki preferiraju potpuno zelene banane koje kuvaju pre konzumacije, dok drugi kupuju skoro smeđe banane koje su zbog svoje slatkoće odličan dodatak kolačima i raznim kućnim napicima.

Čak 95 odsto banana koje možemo kupiti u prodavnicama su kavendiš banane, a prema podacima za 2019. godinu, u Srbiju je uvezeno 77.867 tona banana, u vrednosti od 50,7 miliona evra.

Komentari

Vaš komentar