Da li ste znali da se krave, lisice i pacovi smeju?

Lifestyle 24. nov 202214:384 komentara
Izvor: Screenshot/Youtube/SaveAFox

Smeh je jedan od najprirodnijih, a sigurno i jedan od najlepših prirodnih nagona kod ljudi. Većina ljudskih beba počinje glasno da se smeje s tri do četiri meseca, puno pre nego što nauče da govore ili hodaju. Izražavanje užitka i sreće prirodno je svakom živom biću, ali kako je pokazalo istraživanje, nismo ni blizu jedina vrsta koja komunicira smejanjem.

Naučnici na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu identifikovali su čak 65 životinjskih vrsta koje ispuštaju neke vrste zvukova kad su srećne, odnosno, kako bi ljudi rekli, koje se smeju.

Da se neke životinje smeju, već je dobro poznato i dokumentovano. Na primer, svi znamo da se majmuni i pacovi smeju, ali neke bi vas vrste mogle iznenaditi. Osim podužeg popisa primata tu se nalaze i domaće krave, psi, lisice, foke, mungosi i tri vrste ptica.

Primatološkinja i antropološkinja Saša Vinkler i profesor komunikacije Greg Brajant objavili su svoj novi naučni rad o životinjskom svetu u časopisu Bioacoustics.

Autori su istraživali razne zvukove, snimali ih na razne načine i analizirali. I dok se neke životinjske vrste smeju doista očigledno i glasno, neke je malo teže dokumentovati i snimiti, ali iako su tiši, podjednako su veseli.

Pogledajte ove lisice koje se smeju poput male dece:

Jeste li ikada videli bonobo šimpanzu kako se smeje?

Smeh kod nekih životinja nije jasan i prepoznatljiv na prvu loptu kao kod lisica ili šimpanzi. Naučnici sa Univerziteta Humboldt u Berlinu otkrili su da se pacovi smeju kad ih golicaju i u tome uživaju.

Ne samo to, kad sklonite ruku, tražiće je gde je nestala. Međutim, zvukove koje oni ispuštaju čovek ne može čuti bez posebnih instrumenata, prenosi Unworthy.

Komentari

Vaš komentar