Da li „brza hrana“ sadrži toksine?

Lifestyle 10. avg 202213:411 komentar
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Brza hrana je ukusna, ali ne čudi što ovi obroci i grickalice nisu prva stvar koja vam padne na pamet kada razmišljate o tome koja bi hrana trebalo da bude deo vašeg sledećeg zdravog obroka. Međutim, predstavlja li hrana poput pohovane piletine, slatkiša i pice sa sirom rizik za ljudsko zdravlje?

Prošlog meseca podignuta je tužba u Kaliforniji zbog tvrdnje da su popularni slatkiši s ukusom voća Skittles “neprikladni za ljudsku potrošnju” zbog titanovog dioksida – hemikalije koja se koristi da bi bombone zadržale žive boje.

Godine 2021. istraživači sa Univerziteta Džorž Vašington sproveli su studiju o potencijalno štetnim industrijskim hemikalijama otkrivenim u brzoj hrani u SAD. Studija je pokazala da popularni artikli brze hrane iz popularnih lanaca sadrže ftalate, grupu hemikalija koja se koristi za omekšavanje plastike, te je poznato da ometaju endokrini sistem.

Šta je sa šećerima i zaslađivačima?

Dr Dejvid Kalpeper, klinički direktor LifeMD-ja sa sedištem u Kentakiju, bavi se internom medicinom više od 30 godina. Kalpeper se slaže da su šećeri pravi problem u većini brze hrane.

“To uključuje saharozu, fruktozu i kukuruzni sirup s fruktozom”, kaže Kalpeper. “Ovi aditivi su posebno opasni. Previše prostog šećera, za razliku od složenih ugljenihh hidrata poput celh žitarica, povezano je s brojnim bolestima, uključujući gojaznost, dijabetes i povećan rizik od raka.

“Svake godine se objavi nova studija o određenim proizvodima koji su potencijalno povezani s rakom ili nekom drugom bolešću”, kaže on.

Aditivi i pakovanja su bitni

Dr Nahid Ali, lekar iz Majamija, upozorava da osim aditiva u hrani, pakovanje može biti deo problema. “Mnoge prerađene i pakoavne namirnice sadrže opasne hemikalije i boje”, kaže Ali, “na primer, omoti od slatkiša, flaše pića, pa čak i konzervisani ravioli mogu sadržavati bisfenol A (BPA), opasan plastični toksin, koji može da uzrokuje probleme s mozgom i reproduktivnim organima”, piše Yahoo news.

Komentari

Vaš komentar